Kreatív karácsonyi sütik – amiket a gyerekekkel is elkészíthetsz
Ajándékcsomag kekszek
Hozzávalók:
– 2-3 csésze liszt
– 1/2 tk sütőpor
– 1/2 tk só
– 1 csésze vaj (felolvasztva)
– 1 2/3 csésze porcukor (leszitálva)
– 1 nagy tojás
– 2 tk citromlé
– 1 citrom héja
Díszítéshez:
– 3 csésze porcukor
– 2 ek tej
– 2 ek light kukoricaszirup (vagy méz)
– 3/4 tk vanília-, mandula– vagy citrom kivonat
– ételszínező
– “gyümölcs bőr” (aszalt gyümölcsből készült tekercs)
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és fújj be két tepsit sütőolaj spray-vel (vagy béleld ki sütőpapírral). Egy kisebb edényben dolgozd el a lisztet, a sütőport és a sót. Kézi mixerrel keverd simára az olvasztott vajat és a porcukrot. Add hozzá a tojást, a citromlevet, a citromhéjat, és mixeld addig, míg egy teljesen csomómentes masszát nem kapsz. Majd öntsd hozzá a lisztes keveréket, és gyúrd simára a tésztát. Ha túl ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.
2. Lisztezz be egy gyúródeszkát, és sodrófával nyújtsd a tésztát kb. fél centi vastagságúra. Most jöhet a móka: elő a sütiformákat, és készítsetek ajándékcsomagra hasonlító kekszeket, majd helyezzétek őket a tepsire. Körülbelül 7 perc alatt süssétek készre a sütiket, amíg a széleik kissé megbarnulnak, majd hagyjátok őket kihűlni.
3. Jöhet a díszítés! Egy kis edényben keverd össze a porcukrot, a tejet, a kukoricaszirupot (vagy mézet) és a vaníliakivonatot. Oszd két részre a keveréket, és keverj hozzájuk különböző színű ételfestéket. Töltsd nejlonzacskókba a masszát, vágj kis lukat a zacskó egyik sarkán, és a kihűlt kekszeket már díszíthetik is a gyerekek! Ha kezdene megdermedni a cukormázas keverék, adj hozzá 1-1 teáskanál tejet.
4. A masnikhoz vágj le három darab kis csíkot a gyümölcs bőrből. Kettőt tegyetek keresztbe a kekszre, a harmadikból pedig formázzatok masnit. Ha szükséges egy pici vízzel, vagy a cukormázas keverékkel rögzíthetitek őket.
Tápanyagtartalom:
Egy adagra: kalória: 126, zsír: 5 gramm, telített zsír: 3 gramm, szénhidrát: 20 gramm, cukor: 13 gramm, fehérje: 1 gramm, nátrium: 37 mg, kalcium: 8 mg
Hóember “nyalóka”
Hozzávalók:
– 36 db vaníliás töltött keksz
– 113 gramm natúr krémsajt
– 1 tk őrölt gyömbér
– 15 db nyalóka pálcika
– 15 db színes hosszúkás gumicukor
– 280 gramm fehér csokoládé korong
– 15 db felgöngyölt medvecukor “kötél”
– 15 db mini mályvacukor
– 1 tubus fekete színű dekor cukormáz
– apró szemű piros cukorka (ebből lesz a hóember orra)
Elkészítés:
1. Helyezd a vaníliás kekszeket egy konyhai robotgépbe, majd mixeld porrá őket (nagyjából 3 csészényi mennyiséget kell, hogy kapj). Add hozzá a krémsajtot és a gyömbért. Majd ismét kapcsold be a robotgépet, és keverd addig, míg egy sűrű masszát nem kapsz.
2. A massza háromnegyedéből formázzatok a gyerekekkel közepes nagyságú, a maradék tésztából pedig valamivel kisebb golyócskákat. A nagyobb golyókra, helyezzétek rá a kisebbeket, majd egy órára tegyétek be őket a hűtőbe. Szúrjatok mindegyik félkész hóemberbe egy-egy pálcikát, majd még 10 percre mehetnek pihenni a hűtőbe.
3. Egy mikrózható edénybe öntsd bele a fehér csokikorongokat, és 30 másodpercre tedd be a mikróba. Keverd meg, majd tedd vissza még egy picit, ha nem olvadt meg teljesen.
4. A gyerkőcökkel mártsátok a golyókat az olvadt fehércsokiba, helyezzétek őket egy tálcára, és kanállal csorgassatok csokit a fedetlen részekre is. Szúrjátok pálcikával lefelé a hóembereket hungarocellbe (erre egy üres, felfordított cipősdoboz is megfelel, ha más nincs), és várjátok meg, míg megdermed rajtuk a csoki. Ezután ismét 10 percre mehetnek a hűtőbe.
5. Indulhat a játék! A fekete cukormázzal pöttyözzetek szemet, kabátgombot a hóembernek. A medve- és mályvacukorból készítsetek kalapot, színes gumicukorból kössetek sálat neki, a piros cukorka pedig lehet az orra. Fogyasztás előtt tegyétek vissza a hűtőbe még egy kis időre.
Tápanyagtartalom:
Egy adagra: kalória: 244, zsír: 13 gramm, koleszterin: 8 mg, telített zsír: 7 gramm, szénhidrát: 31 gramm, egyszeresen telítettlen zsír: 3 gramm, többszörösen telítetlen zsír: 0 gramm, rost: 0 gramm, cukor: 20 gramm, fehérje: 1 gramm, A-vitamin: 84 NE, folsav: 1 mikrogramm, nátrium: 121 mg, kálium: 24 mg, kalcium: 13 mg, vas: 1 mg.
Csillogó, ünnepi gofri
Hozzávalók:
– 2 tojás
– 1/2 csésze kristálycukor
– 1/3 csésze barnacukor
– 1/2 tk mandulakivonat
– 1/2 csésze vaj (felolvasztva)
– 1 1/2 csésze liszt
– 1/2 tk só
– sütőolaj spray
– 470 gramm vaníliás cukormáz
– különböző színű ehető csillámpor
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverd össze a tojást, a cukrot és a mandulakivonatot. Kb. 4 percig keverd simára őket egy kézi mixerrel. Csurgasd hozzá a vajat. Majd add hozzá a lisztet és a sót, és mixeld csomómentesre a tésztát.
2. Melegítsd elő a gofrisütőt, majd kicsit spricceld be a sütőolaj spray-vel a gofriformákat. Tegyél kb. 2 evőkanálnyi tésztát a formákba, és süsd őket 2-3 perc alatt aranybarnára. Ismételd addig, amíg az összes tészta el nem fogy. Hagyd kihűlni a gofrikat.
3. A cukormázat 20 másodperc alatt olvaszd meg a mikróban (közben néha kevergesd meg). Majd a gyerekek segítségével mártogassátok a gofrik végeit a cukormázba, és díszítsétek őket a különböző színű csillámporral.
Csokis gofrihoz:
Helyettesítsd a mandulakivonatot, vaníliakivonattal, a liszt mennyiségét pedig csökkentsd 1 csészényire. Adj a tésztához 1/2 csésze kakaóport, 1/2 csésze csokicseppet és ź teáskanál fahéjat.
Tápanyagtartalom:
Egy adagra: kalória: 234, zsír: 11 gramm, koleszterin: 41 mg, telített zsír: 5 gramm, szénhidrát: 33 gramm, egyszeresen telítettlen zsír: 3 gramm, többszörösen telítetlen zsír: 2 gramm, rost: 1 gramm, cukor: 23 gramm, fehérje: 2 gramm, A-vitamin: 225 NE, folsav: 23 mikrogramm, nátrium: 138 mg, kálium: 55 mg, kalcium: 12 mg, vas: 1 mg.
Kapcsolódó cikkeink karácsonyi sütemény témában:
3 villámgyors és ínycsiklandó ünnepi sütemény