Gyerek

Lányáért harcol Drávucz Rita

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó 9 éves kislányának egy különleges műtétre van szüksége, hogy önállóan járni tudjon.
2023. Április 03.
Drávucz Rita
Kép: pillanatkép / RTL, Fókusz

Drávucz Rita kislánya, Flóra dongalábbal született, kéthetes kora óta különféle segédeszközökre volt szüksége, mindkét lába folyamatosan gipszben volt. A dongaláb azonban egy tünet volt, később ugyanis kiderült, hogy Flórának a ritka Charcot-Marie Tooth (CMT) betegsége van. Ez egy genetikai betegség, amelynél több ideget érintő perifériás idegkárosodásról van szó, ennek következtében nincs megfelelő kommunikáció az idegrendszer és az egyes testtájak között.

Flóra minden mozgásformát időben abszolvált, kúszott, majd mászott, de nem tud lábra állni, így kerekesszékben tölti mindennapjait.

„Kétéves kora óta segédeszközökben van, mindennap gipszben volt a lába, összekötött sínben aludt hónapokig, napi 24 órát szinte, és van ez a műanyag kis sín, gipszlevétellel neki méretre csinálnak, hogy fel tudjon benne állni” – mesélte Drávucz Rita az RTL Fókusz c. műsorában.

Az édesanya elmondta, hogy boldog, de nehéz volt a Flóra születése utáni időszak, a kislány ötéves koráig egyetlen éjszakát sem aludtak végig.

Férjével közösen azért küzdenek, hogy Flóra eljusson egy CMT-specialistához Amerikába. Az egykori vízilabdázó a csatornának elmondta, hogy két műtétről és egy év rehabilitációról lenne szó, ha ez sikerülne, akkor Flóra önállóan tudna járni. A műtétek nélkül erre nincs esélye. A műtétek és a kint tartózkodás közel 80 millió forintba kerül. Drávucz Ritáék most azért küzdenek, hogy összejöjjön ez összeg és legyen remény arra, hogy Flóra járni tudjon.

“Nagyon nehéz szülőként is, mert Flóra azért mond olyat, hogy anya, te nem tudod, nem te vagy kerekesszékben. És mondom, figyelj, tök igazad van. Én megpróbálok neked mindenben támogatást nyújtanimesélte az édesanya.

Forrás: Rtl.hu