Gyerek

Elmondja a pszichiáter: ez történik, ha a gyerekek este 10 után alszanak el

Nálatok is gyakran elhúzódnak az esti teendők és mindennapos az alkudozás a lefekvés idejét illetően?
2024. Március 31.
Kisfiú álmos
Elmondja a pszichiáter: ez történik, ha a gyerekek este 10 után alszanak el

Nem szolgálhatunk jó hírrel azoknak a szülőknek, akik csak álmodnak arról, hogy a gyerekük korán ágyba kerül: egy új tanulmány szerint nemcsak a családi komfortérzet romlik attól, hogy a kisebbek esténként sokáig fent vannak, hanem a testi és szellemi fejlődésükre is kedvezőtlenül hat. A kutatást Dr. José Ferreira Belisario gyermekpszichiáter végezte, mert szerette volna felhívni a felnőttek figyelmét arra, hogy erőteljesen kihat a gyerekek jövőjére, hogy hány órakor alszanak el esténként.

A szakember az utóbbi években azt tapasztalta, hogy a legtöbb családban nem kerülnek ágyba 22 óra előtt a gyerekek, ami szerinte az egyik oka annak, hogy olyan sok figyelemzavarral, viselkedésproblémával és impulzivitással küzdő gyermekkel találkozhatunk napjainkban. Dr. Belisario úgy véli, hogy nagyon sok olyan problémának, amivel a szülők orvoshoz fordulnak, az áll a hátterében, hogy a gyerek a kelleténél jóval később kerül ágyba.

A gyermekpszichiáter jól tudja, hogy ezen nem mindig könnyű változtatni és az egész családtól erőfeszítést kíván, hiszen ha a gyerek azt látja, hogy a többiek ugyanúgy fent vannak, mint máskor, és csak tőle várják el, hogy elvonuljon aludni, nagy valószínűséggel tiltakozik majd a lefekvés ellen. Első hallásra talán nehéz megbarátkozni a gondolattal, a pszichiáter szerint azonban érdemes újragondolni az este forgatókönyvét, a megszokottnál jóval korábban kikapcsolni a tévét és lágy fényekkel megvilágítani a szobát.

„Az erős fehér fény helyett sokkal szerencsésebb sárgás árnyalatú, melegebb színű fénnyel elárasztani a szobát, ahol a gyerek alszik, ez ugyanis nyugtatóan hat az ott-tartózkodókra és elősegíti a pihenést” – fejtette ki a hozzáértő.

Kislány órával

Jobb, ha nem hagyjuk a gyerekeket alkudozni a lefekvés idejét illetően!

Miért fontos, hogy időben ágyba kerüljenek a gyerekek?

Több tanulmány is rávilágított, Dr. Belisario pedig még inkább alátámasztja, hogy az emberi szervezetben a növekedési hormon körülbelül éjfél után 30 perccel kezd nagyobb mennyiségben termelődni, ez azonban csak akkor valósul meg, ha addigra az alvás negyedik szakaszába jut az illető. Azok a gyerekek, akik 22 óra után kerülnek ágyba, igencsak kifutnak az időből!

A gyermekpszichiáter vizsgálata arra is rávilágított, hogy a későn ágyba kerülő és ezáltal kevesebbet alvó gyerekek és tinédzserek nehezebben fogadják be az új információkat, és a memóriájuk is rövidebb távú. Ez komoly hatással lehet az iskolai teljesítményre és a mindennapi hatékonyságra is.

Igényel még néhány további kutatást, az eddigi eredmények alapján azonban a szakértők azt is feltételezik, hogy a gyerekként kevesebbet alvó személyek idősebb korukban nagyobb eséllyel lesznek érintettek az Alzheimer-kórban.

(Fotó: Getty Images)