Gyerek

Ezek most a legnépszerűbb babanevek a tengerentúlon

Ha kíváncsi vagy arra, melyek a leggyakrabban választott nevek jelenleg az Egyesült Államokban, mutatjuk a friss top 10-es listát!
2023. Május 23.
anya neveket ír
(Kép forrása: Getty Images)

Az Amerikai Társadalombiztosítási Hivatal (Social Security Administration (SSA)) nemrégiben készítette el a legfrissebb listát a legnépszerűbb fiú és lány keresztnevekről. Úgy tűnik, hogy ahogy hazánkban, úgy a tengerentúlon is évek óta ugyanazok a nevek végeznek a statisztika szerint a lista élén. (Bár Magyarországon a legújabb adatok szerint éppen változott a fiúk dobogója, és ami még meglepőbb, a húsz éven át listavezető Anna most a negyedik lett a lánynevek között. A részletes statisztikát ebben a korábbi írásunkban olvashatod el.)

Ahogy arról a Scarry Mommy beszámolt, hatodik éve végzett az első helyen a fiúknál a Liam név, és negyedik éve az Olivia a lányoknál. Valójában a portál szerint a top 10-es lista szinte változatlan maradt, azzal a kivétellel, hogy a lánynevek közé felkerült egy új név a tizedik helyre, a Luna. Mutatjuk a top 10 fiú és lánynevet az Egyesült Államokban:

Fiúnevek

 1. Liam
 2. Noah
 3. Oliver
 4. James
 5. Elijah
 6. William
 7. Henry
 8. Lucas
 9. Benjamin
 10. Theodore

Lánynevek

 1. Olivia
 2. Emma
 3. Charlotte
 4. Amelia
 5. Sophia
 6. Isabella
 7. Ava
 8. Mia
 9. Evelyn
 10. Luna

Az amerikai top 10-es listákon találhatunk néhány olyan nevet, ami nálunk is slágernévnek számít. A fiúknál ilyen az Olivér, ami a legutóbbi adatok szerint itthon a második legnépszerűbb név, a lányoknál pedig Olívia, ami itthon a hetedik, és az Emma, ami a hatodik legnépszerűbb. Nálunk az Izabella név a legnépszerűbb tíz közé nem került be, de a 16. leggyakrabban adott lánynév volt Magyarországon 2022-ben.

Ha a tengerentúli toplistáról szeretnél inspirálódni, az említetteken kívül vannak még olyan fiú- és lánynevek, amelyek itthon is adhatóak. A fiúnevek közül ilyen Benjámin és a Teodor, a lánynevek közül pedig az Amélia/Amália, a Szofia/Szófia, a Mia, az Evelin és a Luna.

Magyarosított formája van a Liam-nek, ami Liem, a Noah magyar megfelelője a Noé (míg a Noa itthon lánynév), és a klasszikusabb nevek közül a James – Jakab, az Elijah – Illés vagy Éliás, a William – Vilmos és a Henry – Henrik. A lánynevek közül a Charlotte magyar megfelelője a Sarlott/Sárlott, a Sarolt/Sarolta, de önállósult becenévként a Lotti is adható.