Gyerek

Menzeszpartit rendezett a tizenegy éves lányának

Felkapott lett a TikTokon a buli, amit az anya rendezett a lányának az első menstruáció okán.
2022. Június 05.

Amikor tizenegy éves lányának idén januárban először megjött a menstruációja, Jade Powell anyamódba kapcsolt. Kellékeket ajánlott fel, és támogató szavakat. Néhány nappal később pedig elkezdett egy menzeszpartit szervezni – egy olyat, amelynek képei már bejárták az internetet.

@clicknbloom Reply to @clicknbloom ♬ original sound – movie & tv show scenes ?

A házas, négygyermekes arizonai édesanya elmondja a Yahoo Life-nak, hogy késztetést érzett arra, hogy ünnepséget rendezzen Akemi lánya menstruációs mérföldkövének tiszteletére. A még februárban megtartott “nagykorúság ünnepén” a család férfitagjai nem vettek részt – írja a Yahoo.

De a família sok lányt meghívott, hogy élvezzék a tematikus finomságokat – cupcake-ből és vörös cukormázból készült vércseppeket, bíbor árnyalatú csokoládéfondü szökőkutat – és “girl power” feliratú pólókat.

A vendégek kis ajándékcsomaggal tértek haza, míg Akemi egy sor női higiéniai terméket, pattanásfedő tapaszt, az Ünnepeld a tested! című könyvet és egy melegítőpárnát kapott ajándékba a menstruációs görcsök enyhítésére.

Az anyuka csak április végén jutott el ahhoz, hogy a buliról készült felvételeket közzétegye a TikTokon. Őt és Akemit is megdöbbentette, hogy a felvételt mintegy 10 millióan nézték meg, és rengeteg (többnyire támogató) megjegyzés érkezett.

 “Őrület” – mondja a videó terjedéséről. “Azt hiszem, az emberek 80-85%-a pozitívan áll hozzá. Olyanokat írnak, hogy ez nagyon jó ötlet, amit ők is meg akarnak majd csinálni a lányuknak, vagy azt mondják, hogy nagyszerű anya vagyok. A negatív megjegyzéseket egyszerűen figyelmen kívül hagyom.”

A 11 éves lány azt mondja, hogy a buli óta sok lány megkereste a tanácsát kérve, mit tegyenek, amikor megjön a menstruációjuk. Úgy tűnik, ez egy olyan szerep, amelyre az ötödikes tanuló büszke. Noha, arra számított, hogy egy nap megjön a menstruációja, még nem kapott semmilyen szexuális nevelést az iskolában, és nem beszélt sokat a pubertásról az anyjával.

“Őszintén szólva, azt hittem, van még egy-két évünk” – mondja Powell, akinek Akemi a legidősebb gyereke. Az első menzesz megnyitotta az utat az őszintébb beszélgetések előtt, ami Powell reményei szerint megerősítőbb lesz, mint saját tapasztalata, amely lényegében annyit jelentett, hogy megrohanta idősebb nővérei fürdőszobai szekrényét, és egyedül találta ki a dolgokat.

“Nem hiába nem mentem el az anyámhoz; azt hiszem, soha nem mondtam el neki” – mondja, hozzátéve, hogy igyekszik “sokkal nyitottabb” lenni a saját gyerekeivel, annak reményében, hogy megszabaduljon a stigmától és a félelemtől.

“Ha az én generációm nem változtat, akkor soha nem lesz változás” – mondja. “Ha vele kezdem, akkor a lányom majd meg tudja csinálni a gyerekeivel, a húgával és a barátaival, és akkor nem lesznek olyan gyerekek, akik félnek, és nem tudják, mit tegyenek.”