Gyerek

Minden 5. gyerek szexuális zaklatás áldozata lesz – Így tehetsz ellene!

Becslések szerint minden ötödik gyereket, fiúkat és lányokat egyaránt ér szexuális abúzus. Keveset hallunk és keveset is beszélünk a témáról, főleg a gyerekekkel.
2017. Május 10.

Minden 5. gyerek szexuális zaklatás áldozata lesz. Így tehetsz ellene!

Nem csupán azért mert a téma tabunak számít még mindig, hanem azért is, mert nehéz erről a témáról úgy beszélni egy gyerekkel, hogy ne legyen ijesztő, ne keltsen félelmet, alapvető bizalmatlanságot a külvilággal szemben.

És persze azért sem beszélünk a szexuális bántalmazásról, amiért a szexualitásról sem: tabu, zavarba ejtő a szülő számára és nincs meg hozzá az alapvető kultúránk sem. Szakértők sokszor hangsúlyozzák, hogy még a nemi szervek megnevezése is mintha elégtelen lenne: vagy a tudományos elnevezéseket (vagina, pénisz) használjuk vagy a köznyelvben ugyan elterjedt, mégis infantilizáló (punci, kuki) kifejezéseket.

Persze a hárító mechanizmusok is remekül működnek: velem, velünk ez nem történhet meg, a gyerekre figyelünk, idegenekkel nem áll szóba, stb. Pedig a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések döntő többségét nem idegen, hanem nagyon is közeli ismerős, családtagok követik el, bármennyire is felfoghatatlan mindez. A Beszélj róla! projekt és honlap történetei pont erre világítanak rá, a kedves szomszédbácsi, a nagyszülő vagy valamely más családtag által elkövetett szexuális bántalmazásokra. Az oldal célja, hogy megtörje a csendet, és azt a társadalmi tabut, ami övezi a gyermekkori szexuális bántalmazásokat.

A gyermekkori szexuális abúzus ugyanis sokkal gyakoribb, mint az elsőre gondolnánk, a következményei pedig a túlélő egész életére hatással vannak.

Mindez azért is ijesztő, mert nem lehetünk folyamatosan gyanakvók és nem lehetünk állandóan a gyerekünk sarkában. Akkor mégis mit tegyünk?

A divany.hu számolt be arról, hogy Paulik Mónika szociológus és egy gyerekes anyuka, valamint szerzőtársa, a háromgyerekes Vincze Zsuzsi elhatározták, hogy írnak egy mesekönyvet, ami ezt a témát járja körül. Ez a Lili és a bátorság című könyv, amibe bele is tudtok olvasni.

A mesekönyv kapcsán olyan témákkal ismerkedünk meg a gyerekkel közösen, mint az intim testrészekre vonatkozó szabályok, az, hogy felnőtteknek is bátran mondhatnak nemet, és szóba kerül a jó és a rossz titok fogalma is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu