Gyerek

Védd meg a gyerekedet a molesztálástól!

Vádat emeltek a nyugdíjas férfi ellen, aki tavaly decemberben a házába csalt egy hétéves kislányt. Tehet-e bármit is a szülő, hogy megelőzzön hasonló helyzetet?
2017. Szeptember 17.

Tavaly decemberben értesítette a rendőrséget egy ceglédi anya, hogy hétéves lánya eltűnt. A kislány az ötéves húgáért ment az óvodába, mert az anyát műtötték, és senki sem tudott segíteni abban, hogy a kisebbik gyereket elhozza az óvodából.

A rendőrök mellett több civil is bekapcsolódott a kislány keresésébe, egy helyi fiatalember jelezte, hogy talán az idős embernél kéne keresni a kislányt. Azért gyanakodott a férfira, mert gyerekkorában őt is többször megpróbálta becsalni a házába a férfi.

A rendőrök a 66 éves nyugdíjas férfi ágyában találták meg a kislányt. A rendőrök több nyomot is találtak, amelyek alapján arra következtettek, hogy a férfi molesztálhatta a kislányt. A Zoom.hu értesülései szerint a férfi ellen most vádat emeltek, szexuális erőszak bűntettével és személyi szabadság megsértésével vádolják. Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője a Zoom.hu kérdésére megerősítette, hogy a férfi ellen vádat emeltek, de ennél többet a sértett életkora miatt nem akart mondani.

Az utóbbi időben szerencsére elég sok eset került napvilágra a gyermekeket ért szexuális bántalmazás témájában, de még mindig nagyon nagy a látencia és sok tévhit van a témában.

Mit nevezünk szexuális bántalmazásnak?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint zaklatásnak minősül minden olyan magatartás, ami a felnőtt szexuális érdeklődésének, vágyának kielégítése céljából használja fel a gyereket olyan tevékenységekre, amelyek nem a gyerek életkorának, fejlődésének megfelelőek, éppen ezért a gyerek nem érti, tehát nem adhatja beleegyezését. Ide tartozik, ha egy gyereket megerőszakolnak, fogdossák, de az is, ha a jelenlétében pornót néznek vagy szándékosan előtte élnek nemi életet. A szexuális erőszaknak kizsákmányoló és kereskedelmi formái is vannak, amik ebbe a definícióba tartoznak, ilyen a prostitúció, a szexturizmus, a pornográfia vagy a gyerekek házasságra kényszerítése, és a nemi szervek megcsonkítása is.

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász több interjúban, például ebben is elmondta, hogy a gyerekeket ért szexuális erőszak esetében Magyarországon évente 700 esetben indul büntetőeljárás, de kutatások alapján ennél sokkal magasabb a valódi esetszám. Sejtések szerint 100 esetből általában tíz derül ki a szülők vagy más felnőttek számára, de csupán egyben indul eljárás.

A tévhitek közé tartozik, hogy a szexuális bántalmazást leginkább idegen, a család számára ismeretlen személy követi el, ez egyáltalán nem így van: az esetek döntő többségében, 90 százalékában családtag, barát, hozzátartozó, ismerős az elkövető.

Sztereotípia, hogy áldozat csak lány lehet, ez sem igaz, fiúkat is ér szexuális bántalmazás, az esetek harmadában ők az áldozatok, csak náluk még a lányoknál is nagyobb a látencia. A fiúk még inkább szégyellik, ami történt velük és még kevésbé mondják el másoknak.

Ahogy sztereotípia az is, hogy a kihívó öltözködés számít. Nem számít, nem lényeges, nem azokat bántják, erőszakolják meg, akik rövidebb szoknyában járnak. Ez a szemlélet az áldozatot hibáztatja, azt sugallja, hogy ő tehet arról, hogy bántalmazták.

Megelőzhető-e egyáltalán?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen a szülő nem lehet minden pillanatban a gyereke mellett és nem is nevelheti arra, hogy senkiben ne bízzon meg, hogy a világ gonosz és benne nagyon sok rossz szándékú ember van. Folyamatos gyanakvásra, bizalmatlanságra és készenlétre nem lehet nevelni senkit, ugyanakkor van néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni.

A szexuális felvilágosítás, a szexedukáció ma nagyon alacsony szinten áll Magyarországon. Sem a szülők, sem az iskola nem beszél a gyerekeknek a szexről, szerelemről, intimitásról, pornóról, a testiségről nemhogy eleget, hanem szinte semmit. A szexualitás úgy általában tabu Magyarországon, még a nemi szervekre sincsenek normális szavaink, vagy túl hivatalos/orvosi vagy infantilizáló vagy vulgáris elnevezéseink vannak.

A nemet mondás képessége vagy a tudatos beleegyezés úgy általában is hiányzik a magyar társadalomból.

Azok a gyerekek veszélyeztetettek, akik keveset tudnak a szexualitásról, a saját testükről, akik érzelmileg elhanyagoltak, rideg, bántalmazó környezetben nőnek fel.

Fontos lenne, hogy a gyerekeket megtanítsuk arra, hogy melyik testrészüket hogy hívják és arra is, hogy a nemi szervük, a szájuk egy intim, privát terület. A testük tiszteletéhez az is hozzátartozik, hogy senki nem nyúlhat hozzájuk kérdezés nélkül, hiszen attól, hogy kicsik még nem tárgyak: sok nyugat-európai országban a gyermekorvos is megkérdezi a gyereket vizsgálat előtt, hogy felhúzhatja-e a pólóját és pontosan elmagyarázzák nekik, hogy mi fog következni. Ez a fajta tisztelet még nagyon hiányzik a magyar társadalomból.

Magyarázzuk el az úgy nevezett fehérnemű szabályt: ez azt jelenti, hogy senkinek nincs joga az ő engedélye nélkül a fehérnemű által fedett részekhez érni.

A teste csak az ő tulajdona, ő rendelkezik felette, semmi olyat nem kell csinálnia, amit nem akar, pl. megpuszilni sem kell senkit, ha ő nem akarja, de azt sem kell eltűrnie, megengednie, ha valaki, mondjuk a szomszéd bácsi meg akarja puszilni.

Lényeges lenne megtanítani a gyerekeket arra, hogy bármilyen helyzetben mondhatnak nemet, ha az a helyzet vagy amit kérnek tőlük, számukra kellemetlen, zavarba ejtő, félelemkeltő, még akkor is, ha aki kéri az egy felnőtt! Tanítsuk meg nekik, hogy mit mondjanak, pl. Állj! Nem! Hagyj békén! Hogy kiabálhatnak, segítséget kérhetnek.

Fontos, hogy tudják, vannak jó és rossz titkok. Jó titok az, hogy mit fogok ajándékba adni a papának a szülinapjára vagy, hogy a barátnőm kibe szerelmes, ezek jó, kellemes vagy éppen vicces érzéseket váltanak ki bennünk. Rossz titok, ami szomorúságot okoz, ami olyan, mint egy nehéz súly az emberen. Rossz titkot nem tartunk magunkban, megosztjuk azokkal, akikben megbízunk és itt el is érkeztünk egy következő fontos pontig: a gyereknek tudnia kell, hogy vannak olyan felnőttek az életében, legjobb esetben a szülei azok, akikben megbízhat, akiknek bármit elmondhat és akik mindig segíteni fognak neki.

Kapcsolódó cikkeink:

8 lépés, ami megóvhatja a gyereket a bajtól

Minden 5. gyerek szexuális zaklatás áldozata lesz. Így tehetsz ellene!

Ne fordítsd el a fejed!