A Birmingham Egyetem szakértőinek új tanulmányából, amely koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozók vérmintáit vizsgálta az derült ki – különösen fekete, ázsiai és más etnikai kisebbséghez tartozóknál -, hogy alacsony volt a D-vitamin szintjük.
A vérminták vizsgálata 392 egészségügyi dolgozóra terjedt ki, 2020 májusában, tehát a járvány első hullámának vége felé.
A 392 vérminta több mint felénél (55% mutatott ki a teszt SARS-Cov-2 antitestet. Összesen 61 esetben (15,6%) volt D-vitamin hiány, a D-vitamin szint alacsonyabb volt a fiatalabbak és a férfiak körében, valamint azoknál, akiknek magas volt a BMI értékük.
- Kapcsolódó: 5 fontos tudnivaló a D-vitamin hiányról
Az eredmények azt is kimutatták, hogy a D-vitamin-hiányos személyeknél nagyobb valószínűséggel jelentkeztek testi fájdalmak tünetként, de érdekes módon nem voltak jellemzők a légzőszervi tünetek, beleértve a légszomjat és a folyamatos köhögés. Azoknál, akik lázról számoltak be, szintén alacsonyabb volt a D-vitamin szint. Az eredmények arra is utalnak, hogy a vírus iránti fogékonyságot növelte az alacsony D-vitamin szint.
“Vizsgálatunk kimutatta, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő egészségügyi dolgozóknál fokozott a COVID-19 fertőzés kockázata” – mondta a tanulmány szerzője, David Thickett professzor. Azt is hozzátette, hogy a súlyos tüneteket mutatók körében nagyobb arányban voltak azok, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, mint azoknak, akiknél enyhébb lefolyású volt a betegség.
(via)