Gyerek

A D-vitamin segíthet a koronavírus elleni védekezésben

Ír kutatók szerint azokban az országokban pusztított jelentősebben a COVID-19, ahol nagyon alacsony az emberek D-vitamin szintje. Szerintük ideje lenne az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítani.
2020. Május 18.
A D-vitaminbevitel jelentős védelmet biztosít a koronavírus ellen (fotó: Getty Images)

Az ír kutató szerint azért pusztít jelentősebben azokban az országokban a COVID-19, ahol alacsony a populáció D-vitamin szintje, mert a D-vitamin nemcsak a csontváz és a vázizomzat egészségét segíti idős korban, hanem fontos szerepe van az immunrendszer gyulladásra adott túlzott – és veszélyes – válaszának a megakadályozásában is – írja a qubit.hu.

Ha mindezt a skandináv országokban meg lehet tenni, semmi akadálya nincs, hogy Nagy-Britanniában, illetve egész Európában is ezt tegyék – mondta a Scitechdaily tudománynépszerűsítő portálnak Eamon Laird, aki a vitaminok és táplálékkiegészítők szerepét kutatja a TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing) nevű, az öregedés folyamatait feltárni hivatott hosszútávú kutatási programban.

Bár logikusnak tűnne, hogy a mediterrán országokban élők körében idősebb korukra nem tapasztalható D-vitamin hiány, de ez nem így van: Laird és kutatótársa, Rose Ann Kenny az Irish Medical Journalben arról írnak, hogy a déli országokban nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.

Miközben a déli országokban sokat süt a nap, ami elősegíti, hogy a bőrben az UVB-sugárzás hatására több D-vitamin képződjön, a lakosság körében mégis gyakoribb a D-vitamin hiányos állapot, mint az északabbra, különösen a skandináv országokban élők szervezetében. A magyarázat az ír kutatók szerint az, hogy a skandináv országokban kötelezően dúsítják az élelmiszereket D-vitaminnal, ami azonban nem általános Európa-szerte.

Írországban a D-vitaminhiány, ami nemcsak a kor előrehaladtával gyakoribb, hanem a túlsúlyosakban, a diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben szenvedőkben, valamint a férfiakban és az idősotthonokban élők körében is. A COVID-19-ről tudható, hogy épp ezekben a csoportokban okoz gyakrabban súlyos tüneteket és életveszélyes komplikációkat.

A kutatók úgy vélik, hogy a napi D-vitaminbevitel jelentős védelmet biztosítana a koronavírus legsúlyosabb tüneteivel szemben, de a D-vitaminhiány és a COVID-19 okozta halálesetek száma közötti összefüggést még vizsgálni kell.

Forrás: Qubit.hu