Gyerek

Több gyerek kerül kórházba a delta miatt

Nem teljesen világos, hogy a delta variáns betegebbé teszi-e a gyerekeket, mint a korábbi törzsek. Ám amerikai gyermekorvosok úgy vélik az általuk kezelt esetek súlyossága alapján, hogy ez a helyzet.
2021. Augusztus 26.
Több gyerek kerül kórházba a delta miatt (fotó: Getty Images)

Az Egyesült Államok déli és középnyugati államaiban az elmúlt hetekben megugrott a Covid-19-cel kezelt gyerekek száma. A kórházak még nagyobb hullámra készülnek. Az esetek az elmúlt hat hétben ugrásszerűen megnőttek, mivel a rendkívül fertőző delta-változat elsősorban a be nem oltottak között terjed. A közegészségügyi szakértők szerint ez több beteg gyermeket eredményez azokon a helyeken, ahol a variáns nagymértékben terjed a közösségekben – írja a The Wall Street Journal.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai szerint a 12 és 17 év közötti korosztály oltási aránya viszonylag alacsony, 12 évesnél fiatalabbak pedig nem kaphatnak oltást. Bár a gyermekeknél sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy súlyosan betegednek meg vagy meghalnak a vírus miatt, mint a felnőtteknél, az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának friss adatai szerint az Egyesült Államokban minden eddiginél több gyereket kezelnek kórházban koronavírus-fertőzés miatt.

A gyermekkórházak az iskolák újranyitásával még több esetre készülnek. Több nővért vesznek fel, átdolgozzák az elbocsátási protokollokat, készenléti terveket készítenek az ágykapacitás bővítésére, és felkészítik a személyzetet a gyermekeknél előforduló multiszisztémás gyulladásos szindrómás (MIS-C) esetek felfutásának lehetőségére. A Covid-19 fertőzés után néhány héttel fellépő ritka állapot, a MIS-C megfelelő diagnózis és kezelés nélkül szervi károsodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet.

Nem világos egyelőre, hogy a delta variáns betegebbé teszi-e a gyerekeket, mintha a korábbi törzsekkel fertőződtek volna meg. Egyes gyermekorvosok az általuk kezelt esetek súlyossága miatt úgy vélik, hogy ez a helyzet, de az orvosokat egyelőre megosztja a kérdés.