Gyerek

Egyszerű és kedves trükk, hogy több önbizalma legyen a gyerekednek

Mondj neki dicsérő szavakat – de nem mindegy, hogyan teszed ezt.
2023. Március 26.
anya kislánnyal és plüssállatokkal
Fotó: Getty Images

Természetesen felnőttként is jó érzés, ha valakit szembe dicsérnek, és a gyerekek is szeretik hallani, ha a szüleik elismerik őket. De a dicséretnek talán még nagyobb ereje van, ha nem direkt nekünk címzik, hanem „csak úgy” meghalljuk, amint másnak mondják rólunk. Ezt az egyszerű trükköt kombinálta ügyes gyereknevelési praktikává a Nurturedfirst alapító-szakértője, a 3 gyerekes anyuka és gyerekpszichológus Jess.

Büszke vagyok

A lényege, hogy nem a gyerekekhez szólva dicséri meg őket valamiért, hanem a plüssállatuknak meséli el, milyen ügyesek voltak épp. Ahogy írja: „Természetes, hogy el akarjuk mondani a gyerekünknek, hogy milyen ügyesnek, okosnak találjuk őt, vagy milyen büszkék vagyunk arra, amit tett. De van valami nagyon erőteljes abban is, ha hallják, ahogy másoknak dicsérjük őket. A szavak, amelyeket a gyerekeinknek mondunk (és amelyekkel róluk beszélünk, amikor hallanak bennünket), lesz később a mintha, ahogy ők beszélnek majd később saját magukról.”

Vigyázok rád

Jess nagyon is átérzi, milyen jó érzés lehet ez a gyerekeinek, hiszen kicsi korában nála is alkalmazták ezt a szülei: meséltek róla a plüsseinek. Például: „Wow, láttad, hogy milyen gyorsan felöltözött? És milyen jól kiválasztotta a ruháit!” És nem csak dicsérettel működik, Jess alábbi visszaemlékezése például segíthet abban, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat éjszaka, és nyugodtabban elaludjanak: „Maci, vigyázz a kislányomra éjjel, és mindenképp öleld meg őt helyettem is!” Olyan egyszerű, ugye? De a kicsi azt érzi tőle, hogy törődsz vele, gondolsz rá, és mindezt egy közvetlen, nem erőltetett formában közlöd vele.

Egyszerű trükk, aminek nagyon mély hatása lehet, és ezt így magyarázza a szerző: „Amiatt, hogy a kedves és szép dolgokat rólam másnak mondták, könnyebben elhittem őket.” Amikor ő maga a saját kislányánál vetette be a módszert (már tudatosan, terapeutaként is figyelve a reakciókat), örömmel látta, ahogy a macinak elsuttogott dicséretet hallva a gyerek arca felragyogott, még a testtartása is megváltozott.

Bízom benned

A kedves beszéd, a másoknak mondott dicséret mind-mind alakítja nem csak a gyerek általános szóhasználatát, hanem a belső beszédét is – vagyis azt, ahogy magáról beszél saját magának. Márpedig ez egy nagyon fontos alap ahhoz, hogy kicsiként és majd felnőve is magabiztos, önmagával barátságban lévő, együtt érző és önegyüttérzésre képes lehessen.

Ami fontos: jó, ha mindezt minél természetesebben, könnyedébben tudod megvalósítani. Annál hatásosabb, minél spontánabb, minél kevésbé erőltetett. A plüssök jó gyakorlás lehetnek, a kicsiknél különösen jól működik. Aztán később, amikor már könnyen megy, máskor is alkalmazhatod tudatosan: amikor az apukájának, a nagyszüleinek, rokonoknak, barátoknak ejtesz el egy-egy kedves dicséretet úgy, hogy azt a gyerek is hallhassa. Nagyon büszkévé teheted őt ezzel, és nagyon sokat segíthetsz neki a magabiztossága, önértékelése megerősítésében.

Forrás: Nurturedfirst Instagram