Gyerek

Öt érv a gyerekjóga mellett

Nem könnyű gyereknek lenni: meg kell felelni az iskolában, otthon, a különórákon, gyakran többet is kell teljesíteniük, mint a felnőtteknek, így nem csoda, ha a nap végére teljesen ki vannak facsarva.
2016. Május 09.

A gyerekeknek csak gyereknek nincs idejük lenni – és ez nagy baj. Sokan már egészen kicsi koruktól olyan elvárásoknak vannak kitéve, amiket nehezen tudnak feldolgozni, ezáltal a stressz már általános iskolás kortól jelen van a gyerekek életében. Mivel tudnánk rajtuk segíteni? Például a jógával.

Már akár heti egy alkalom is életmentő lehet, hogy a kicsi ki tudjon kapcsolni, legyen egy kis ideje arra, hogy elcsendesedjen, megnyugodjon.

Íme öt érv, miért hasznos már gyerekkorban a jóga:

1.) Megtanulja a helyes légzéstechnikát, és ha erre oda tud figyelni, akkor javul a koncentrálóképesség, a stressz pedig csökkenhet.

2.) Egyensúly. Hogyha a testet és a lelket egyensúlyba tudja hozni a gyerek, akkor jobban tud majd figyelni a környezetére – sokaknak az orvos ír fel gyógyszereket, hogy ezt elérjék. Miért ne előznénk ezt meg néhány egyszerű gyakorlattal?

3.) Rugalmasság. A gyerekek eleve sokkal rugalmasabbak, hajlékonyabbak, mint a felnőttek, és a rendszeresen elvégzett nyújtó gyakorlatokkal ezt sokkal tovább meg is tudják őrizni. Így az esetleges sportsérüléseket is el tudják majd kerülni, hiszen aki rugalmas, kevesebb súlyos sérülést szokott szerezni.

4.) Tudatosság. A jóga alatt olyan gyakorlatokat végez a gyerek, amelyek segítségével megtanulja átvenni az irányítást a test és az elme felett. Ez nagyon keménynek hangzik (és az is), koncentrációt, odafigyelést igényel, a végén pedig, amikor ki lehet engedni, felszabadulnak a felgyülemlett energiák és a stressz is. Sokan egyébként ezt úgy élik meg, hogy hangosan elnevetik magukat.

5.) Relaxáció, meditáció. Ez lehet a leghasznosabb előnye a gyerekek számára. A gyakorlatok során a mindennapi felgyorsult, zaklatott tempóból kicsit kiesnek, el tudnak engedni, meg tudnak nyugodni. És ha eleget gyakorolják, akkor bármikor, hogyha úgy érzik, hogy szükségük van a kikapcsolódásra, akkor elő tudják idézni ők is ezt a hangulatot.

Kapcsolódó cikkeink gyerekjóga témában: