Gyerek

Ötletek a nyári szünetre

Az óvodák, iskolák több hetes, esetleg több hónapos leállása nem egy szülőnek okoz fejtörést. Hogyan teljen tartalmasan és szórakoztatóan a nyári szünet?
2016. Június 08.

Ötletek a nyári szünetre

Mindenki nagyon várja már a nyári szünetet, mégis néhány nap elteltével sok szülő azon aggódik, milyen programot szervezzen a gyereknek.

Ideális esetben megoldható, hogy a szünetben a család szabadságon legyen, elutazzon valahova és feltöltődjön, kikapcsolódjon. Az óvodai zárva tartás azonban nem minden családban akadálymentes: a legtöbb családban a szülőknek sokkal kevesebb szabadságuk van, mint a gyerekeknek. Az a (jó esetben) pár hét, amit a városban kell együtt eltölteniük sok szülőben kelt szorongást: hogyan legyen egyszerre szórakoztató, tartalmas és a pénztárcát is kímélő elfoglaltságot találni.

Hétköznapok tennivalói

Nagyszüleink idejében a gyerekekkel külön, kizárólag nekik szánt programokkal nem igen bíbelődtek. A felnőttek élték a hétköznapjaikat, amibe a gyerekek bekapcsolódhattak, ha akartak, a nagyobbak segíthettek a ház körüli teendőkbe, sőt, az életkor előrehaladtával ez elvárásként is megfogalmazódott a gyerek felé.

Sokan ma úgy gondolják, hogy a házimunka vagy ház körüli teendők nem érdekesek a gyerekeknek, nem szabad bevonni őket, csak hátráltatják a munkát. Pedig a gyerekek szívesen vesznek részt ezekben a tevékenységekben. Egyszerű dolgokra gondoljunk: együtt elmenni a piacra, borsót fejteni, répát tisztítani, sajtot reszelni, mosogatás közben elöblögetni az edényeket.

Ha van konyhakertünk leszedni a gyümölcsöt, zöldséget, locsolni. Nagypapával barkácsolni, anyával varrni, apával autót mosni. Gondoskodni a háziállatról, megetetni a teknőst, kitakarítani az akváriumot. Nem kell félteni ezektől a tevékenységektől a gyerekeket, éppen annyira fognak bevonódni, amennyire az még jó nekik, ha hagyjuk, és nem támasztunk szigorú elvárásokat feléjük. A tevékenységek közben is együtt vagyunk, ez az együttlét a fontos. Beszélgetünk, énekelünk, mesélhetünk egymásnak.

Tematikus programok

Kitalálhatjuk előre, hogy milyen tematika mentén töltsük el a szünet néhány hetét. Nem kerül nagy összegbe, hogy az év közben kihagyott játszótereket felkeressük, mindennap másikat. Budapesten rengeteg tematikus játszóteret találunk (Vuk, Rumini, Cerka-firka, Olimpiai park, Margaréta, Bikás-park), ezek felkeresése kitesz egy hetet.

Ugyanezen gondolat mentén kirándulhatunk mindennap máshová, szendvicset csomagolva, esetleg egy éjszakát sátorban töltve, kalandossá tehetjük a napokat.

A kirándulós nagyon aktív napokat megszakíthatjuk egy-egy nyugodtabb délelőttel: minden másnap kézműveskedhetünk otthon: festhetünk együtt a földre kiterített hatalmas papíron, gyöngyöt fűzhetünk, készíthetünk kishajót vagy tutajt, varrhatunk egyszerű szoknyácskát a babáknak, készíthetünk nyári dekorációt az ablakra, ujjfestékezhetünk. Használhatunk körmöcskét, egyszerű szövőkeretet, batikolhatunk, gyapjúképet készíthetünk, nemezelhetünk, hajtogathatunk. Szedhetünk virágot, lepréselhetjük, amiből később képet készíthetünk, vagy virágkoszorút fonhatunk belőle.

Mindent bele!

Főzzünk, süssünk együtt! Kiválaszthatunk együtt eddig soha el nem készített recepteket (A Pom Pom főz szakácskönyv melegen ajánlott!).

Hallgassunk zenét, nem csak kifejezetten gyerekdalokat, táncoljunk együtt, vegyünk elő hangszereket, énekeljünk a “dezodor mikrofonba”.

Kiválogathatjuk a régi játékokat, ruhákat és elajándékozhatjuk, vagy elvihetjük olyan alapítványhoz, akik szétosztják rászoruló családoknak.

Készíthetünk együtt saját könyvet: kitalálhatunk együtt egy mesét, rajzolhatunk hozzá vagy kivághatunk képeket, vagy bármilyen más módon dekorálhatjuk a szöveg mellett az könyvünket.

Nagyobbacska gyerekekkel mesét nézhetünk, diafilmet nézhetünk. Ha már vizuális ingerek, akkor körülnézhetünk, hogy mikor van ingyenes múzeumlátogatásra lehetőség: már az egészen kicsik is szívesen járnak kiállításra.

Megtehetünk bármit

Nem kell mereven ragaszkodni semmihez, ettől szünet a szünet: kipróbálhatunk olyan dolgokat is, amiket máskor szorosabb keretek között végzünk. Reggelizhetünk az ágyban, fürödhetünk délelőtt, rajzolhatunk egy has “tetoválást”, elmehetünk sötétedés után biciklizni egyet, késő este beülhetünk valahova inni egy málnaszörpöt.

A gyerekeknek minden élmény, amit a szülővel közösen megélhet. Próbáljunk meg csak rájuk figyelni, kizárni a hétköznapi gondokat, elengedni a problémákat. A hangsúly az együttléten van, azon, hogy valóban a jelenben legyünk, amikor velük vagyunk. Rajtuk nem fog múlni!

Kapcsolódó cikkeink: