Gyerek

Rekord mennyiségű iskolahalasztási kérelmet kapott idén az Oktatási Hivatal

2020. januárja óta nem a szülők és az óvónők döntenek arról, hogy ki maradjon plusz egy évet oviban, ha elmúlt 6 éves.
2024. Február 23.

Arról, hogy egy nagycsoportos óvodás érett-e az iskolakezdésre, az új szabályozás értelmében már csak az Oktatási Hivatal dönthet, kérvényezést követően. A halasztás kérését a szülők kezdeményezhetik, de az indoklás mellett szakértők által kiadott hivatalos dokumentumokkal is alá kell támasztani.

Amióta ez a rendelkezés érvénybe lépett, jelentősen csökkent az iskolahasztást igénylők száma, minden bizonnyal a bonyolult eljárás miatt. Míg 2020 előtt megközelítőleg 30 ezer gyermek kapott halasztást évente, addig 2021-ben már csak 16,4 ezer kérelem futott be az Oktatási Hivatalhoz az Eduline értesülése szerint.

A számok azóta ismét emelkedni kezdtek, idén pedig rekordot is döntöttek a kérelmezők: 2022-ben 21,3 ezer, 2023-ban 22,7 ezer, idén pedig már 23,3 ezer család fordult az Oktatási Hivatalhoz.

Mint kiderült, az iskolahalasztási kérelmek jelentős többségét már el is fogadták, eddig 21 053 gyermek maradhat plusz egy évet óvodában. A fennmaradó 1540 kérelem esetében még nem érkezett be a szakvélemény a szakértői bizottságoktól.

Nyitókép: Getty Images