Süni süti
Biztos gyerekkorunk meséi felelősek azért, hogy vakondra és a sünire hosszú évek távlatából is szeretettel gondolunk. Mert a süni és a vakond menő és cuki, és a gyerekek imádják őket.
Vannak persze kivételek, például a férjem, akinél – hiába a gyerekek miatt unásig ismételt Kisvakond rajzfilm – a vakond megítélése erősen 180 fokos fordulatot vett, miután a kertben megjelent a láthatatlan kis vendég, és a vulkán alakú túrás, vagyis túrások a füvön, az ágyásban és a virágoskertben.
Azóta még a vakondtúrás tortát is száműztük a konyhából.
A süni viszont zöld utat kapott a kertben is, mikor legutóbb megcsodáltuk a raklap alatt pihenő négy lábon járó tűpárnát. Így gondoltam, a konyhában is szeretni fogja a család a kis süniket.
Az alapját kedvenc linzertésztám adja, amit aranybarna csokival, majd magvakkal, dióval, színes cukorral díszítettem.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél tk. sütőpor
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd összemorzsoljuk a vajjal. Ehhez hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgáját, citromhéjat. Az összegyúrt tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
Kis golyócskákat formálunk belőle, amit egy kanállal süni alakúra lapogatunk.
180 fokon sütjük (kb. 10-15 perc).
Gőz fölött csokit olvasztunk, és a teljesen kihűlt kekszeket ebbe mártjuk. A szemeket, orrot kis kanál szárával cseppentettem a kekszre. A sünik hátára kerülnek a magvak: tökmag, napraforgómag, aprított dió, mogyoró, vagy a színes cukorkák.
Ugye, aranyosak? Jó étvágyat!
Rácz Anikó blogját ITT érhetitek el.