Hozzávalók a kalácshoz
76 dkg liszt
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt gyömbér
2 púpos kk szódabikarbóna
34 dkg porcukor
5 dkg margarin
4 tojás
4 ek méz
10-20 szem dió
Hozzávalók a mázhoz
1 tojás
20-25 dkg porcukor
Jó étvágyat a mézeskalácsokhoz!
A tésztához összegyúrjuk az összes hozzávalót, majd minimum egy órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval formákat szúrunk ki belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire tesszük. A megmaradt tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől, a sárgájával megkenjük a süteményeket, a tetejükre egy-egy fél diót nyomunk, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt megsütjük őket.
A süteményeket cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez szétválasztjuk a tojást, és a tojásfehérjét elŹkeverjük a porcukorral. Ezzel díszíthetjük a mézeskalácsokat, de “ragasztóként” is használhatjuk (ha például orrot, fület szeretnénk ragasztani egy arcocskához). Megvárjuk, amíg teljesen megszárad, mielőtt tálaljuk.
A recept Hécz Attila – Csikós Viktória – Bereznay Tamás: Mesék a konyhából c. könyvéből származik (Boook Kiadó).
Illusztráció: Csikós Viktória, Boook Kiadó.
A kiadó Facebook oldala, katt ide!
Adventi készülődés a Babszobán! Minden nap hasznos, praktikus és ötletadó cikkel várunk!
További olvasnivalók ünnepi hangulatban:
- Fantasztikus ünnepi menütipp gyerekeknek a sztárbloggertől
- 5 tipp a pánikmentes adventi készülődéshez
- Karácsonyi menü kicsiknek-nagyoknak
- Kisgyerek az ünnepi asztalnál? – Kerüld el a káoszt!
Forrás: Boook Kiadó