Gyerek

Szeparációs szorongás: hogyan könnyítsd meg a közösségbe való visszatérést?

A szeparációs szorongás azoknál a gyerekeknél is jelentkezhet, akik amúgy boldogan járnak oviba, suliba.
2021. Július 01.
 Hogyan könnyítsd meg a közösségbe való visszatérést?

A koronavírus-járvány csillapodásával újranyitottak az ovik, iskolák, és nagy az esély rá, hogy szeptemberben sem kell tartani a távoktatástól, az extra otthonléttől. A visszatérés a közösségbe azonban sok gyereknek jár együtt a szorongással.

Mikor a gyerekek épp kezdték volna megszokni a folyamatos otthoni létet, újraindult a közösségi élet, (csak épp szájmaszkkal és társadalmi távolságtartással, nem beszélve a vírustól való félelemről), épp ezért teljesen normális, ha egy gyerek kapaszkodik a szüleibe, amikor újra el kell válni – bármi is legyen az aktuális szabályozás.

A szeparációs szorongás a kisgyermekeknél a legintenzívebb, de az idősebbek vagy akár az egyetemre távozó tizenévesek is nehezebben tudnak dolgozni ebben az évben – mondja dr. Tovah Klein, kisgyerekekkel foglalkozó szakember.

Íme, néhány tanács tőle, hogyan oldd a gyerek szorongását:

  • Menjetek el az óvodához, iskolához, járjátok be a környéket és beszéljétek át, mi vár majd rá!
  • Beszéljetek a következő időszak újdonságairól! Lesz még maszk? Lesz extra kézmosás vagy másféle ebédelési rend?
  • Figyelj az érzéseire, hagyd őt beszélni, és azt is mondd el neki, hogy lélekben akkor is vele vagy, ha épp nem lát téged. És ha kell, jössz, segítesz!
  • Adj neki egy kis emléket – akár egy kendődet vagy egy kis macit -, amit berakhat a táskájába és rád emlékezteti! 
  • Tervezzetek: csináljatok naptárat, alakítsatok ki rutinokat! Hagyd kibontakozni: engedd, hogy neki is legyen saját terve!

A szülőknek és a pedagógusoknak azzal kell kalkulálniuk, hogy a gyerekeknek ebben az évben végig extra támogatásra lesz szükségük.

Amit pedig sose felejts el: a sírás és a kapaszkodás annak a jele, hogy gyermeked ragaszkodik hozzád, tőled várja a biztonságot, megértést, ami alapvetően természetes, a pandémiás helyzetben különösen.

Forrás: Today.com