Gyerek

Tizenöt éves a Bátor Tábor

A daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás kezelésével foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány hatvani székhelyére idén érkezik meg a 8000. táborozó. Az alapítvány közösségi összefogásból készülő új filmmel és szlogennel ünnepli a jeles évfordulót.
2016. Május 09.

A Bátor Tábor első két turnusában 2001-ben még csupán 35-35 daganatos beteg gyermek vett részt a Római-parton. 2016-ban már közel 1000 táborozót várnak az úgynevezett élményterápiás kezelésre, melynek eredményeként bizonyítottan nő a beteg gyerekek önbizalma és önértékelése, javulnak a kapcsolatteremtő és társas készségeik, mi több, erősödik a gyógyulásba vetett hitük – azaz az élményterápia megváltoztatja a gyerekek életét, ahogyan arra a Yale Egyetem tanulmánya is rámutat.

„A Bátor Táborban 15 éve építenek újjá életeket az önkénteseink és a támogatóink. Őket illeti a legnagyobb hála, hiszen ők jelentik az első számú segítséget abban, hogy a táborozók visszakapják az elveszett gyerekkorukat az élményterápia segítségével: itt biztonságos közegben szerezhetnek új élményeket, kitágíthatják határaikat és erőt gyűjthetnek a betegség elleni küzdelemhez.

Mindez pedig növeli az önmagukba és gyógyulásukba vetett hitüket.” – mondott köszönetet a születésnapi ünnepségen Vadász Ervin, ügyvezető igazgató, annak a több mint 6000 önkéntesnek és számtalan támogatónak, akik 2001 óta valaha segítették az alapítvány munkáját.

A Bátor Tábor Alapítvány 2007 óta nemzetközi háttérrel is rendelkezik: ekkor fogadta teljes jogú tagjává a szakmai eredmények elismeréseképpen a Paul Newman által alapított, élményterápiás táborokat tömörítő SeriousFun Children’s Network táborszövetség, melynek világszerte összesen 30 tagja van. 2008 óta Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából is fogadnak táborozókat, így mostanra közel 870 külföldről érkező táborozónak volt lehetősége megtapasztalni a Bátor Tábor országokon átívelő, gyógyító hatását.

A nemzetközi és családi turnusok mellett pár éve elindult a Lélekmadár Tábor, ahová olyan családokat várnak, akik súlyos betegség következtében vesztették el a gyermeküket. Idén pedig nagy erőket fektetnek a GO! Tábor bárhol programba, mely által azok a beteg gyerekek is részesülhetnek a gyógyító élményekben, akik nem jutnak el a táborokba.

A Bátor Tábor Alapítvány munkáját számos díjjal ismerték el az elmúlt években: 2009-ben megkapták Az Év Önkéntes Programja díjat, míg 2014-ben hozzájuk került az egészségügyi szakma egyik legrangosabb díjaként ismert Astellas különdíj. 2015-ben Pro Voluntarius díjban részesültek a kiemelkedő szakmai tevékenységükért és legfőképp a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett munkájukért, 2016-ban pedig Élménykülönítmény nevű közösségi adománygyűjtő sportprogramjuk Civil Díjban részesült.

Mindezek mellett a reklámszakmai díjak sem kerülték el az alapítványt – az ACG Reklámügynökséggel közösen számos nagysikerű kampányt valósítottak meg: a Bátor Könyv Hipnózis, Arany Penge és Effie-díjat is nyert 2012-ben, míg egy évvel később a Bátorfa több neves hazai elismerés mellett aranyat kapott az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége Care Awards versenyén, majd a 2015-ös Bátrak kampány is tarolt a honi versenyeken, hasonlóan a három évvel korábbi Bátor Könyvhöz.

A jeles évfordulóra készített új film ezúttal is az ACG Reklámügynökséggel együttműködésben, közösségi összefogásból jött létre, azaz a stáb tagjai – többek közt Kiss Rudolf Péter rendező, Angyal Gergő producer, Varga Máté és Laczkó Péter gyártásvezetők, valamint a Banner Casting csapata – a saját szabadidejüket feláldozva dolgoztak a megvalósításán. Az új filmhez pedig ezúttal új szlogen is társul: a „Vissza az életbe” az alapítvány elmúlt 15 évének munkájára reflektál. A Bátor Tábornál ugyanis lényegében életeket építenek újjá, ráadásul képesek évről évre egyre jobb eredménnyel tenni ezt, és ami talán a legfontosabb: hitelesek.

Az elmúlt évek alapítványokkal kapcsolatos botrányai alaposan megtépázták az emberek 1 százalékos piacba vetett bizalmát, de a kiemelt transzparenciával működő Bátor Tábor továbbra is mindent megtesz azért, hogy megerősítse potenciális támogatóit afelől, hogy jó helyre kerül az adományuk – pénzügyeiket minden évben a Deloitte auditálja, ezzel is biztosítva az átlátható működést.

A Bátor Tábor Alapítvány új filmje itt megtekinthető. Tevékenységük megismeréséért pedig érdemes felkeresni az alapítvány oldalát és a Facebook oldalukat is.

Forrás: Bátor Tábor Alapítvány