Gyerek

Több fájdalomcsillapító is vényköteles lesz

Nem tudni mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény receptköteles lesz a jövőben.
2019. Május 20.
Több fájdalomcsillapító is vényköteles lesz

Még több fájdalomcsillapító lesz vényköteles – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal. A lap szerint azok a készítmények lesznek receptkötelesek, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént. Évente ezekből a készítményekből 2,5-3 millió doboz fogy. Jelenleg a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó ibuproféntartalmú készítményeket lehet vény nélkül is kapni, ezeket fájdalom, láz kezelésére használják. A magasabb dózisú készítményeket reumás betegségek kezelésére javasolják.

“Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is” – idézi a hvg.hu az OGYÉI-t.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikortól lép életbe az intézkedés, Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója szerint azonban fontos lenne tudni, mert a változás problémát okozhat a gyógyszertárak készletezésében.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el, főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. A magasabb dózist a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu