Gyerek

Ezért ne adj ötleteket a gyereknek, ha azzal jön, hogy unatkozik

„Anya! Unatkozom!” – bizonyára már te is többször hallottad ezt a gyerekeidtől, akinek hiába van ezer játékuk, az idő is jó ahhoz, hogy kimenjenek egy kicsit, mégsem találják fel magukat. Ilyenkor pedig tőled várják, hogy megoldd a problémát… Azonban nem feltétlenül az a legjobb, ha megteszed.
2023. Március 24.
unatkozó kislány
(Kép forrása: Getty Images)

Miért jobb, ha nem te oldod meg ezt a dolgot a gyerek helyett, miért érdemes „hagynod unatkozni”? Nemrégiben egy szülői coach édesanya, BrookeLynne Dukes osztott meg egy videót TikTok-on, amiben azt tanácsolja, hogy ha a gyerek azzal nyaggat, hogy unatkozik, ne adj neki ötleteket.

„Amikor legközelebb a gyereked úgy megy oda hozzád, hogy azt mondja: »Anya, unatkozom. Nincs mit csinálnom. Nem tudok mivel játszani.«, állj ellen a késztetésnek, hogy azt válaszold: »És mi van a mágneses építővel?« vagy »És mi van a babaházzal?«” – mondja Dukes, és hozzáteszi: „Az unalomra az unalom az orvosság.”

Éppen ezért azt javasolja, hogy ne próbáljuk ezt megoldani, javaslatokat adni. „Csak mondj annyit: »Hmm. Hmm. Igen, ez nehéz ügy. Hmm… nem is tudom.« Ne oldj meg semmit. Hadd unatkozzanak. Várj. Számolj, mennyi ideig tart. A kellemetlen érzésük arra készteti őket, hogy megoldják maguk a problémát” – magyarázza a videóban, és elmondja, hogy minél kevésbé oldja meg a szülő ezt a problémát, a gyerekek annál inkább fejlesztik azt a készségüket, hogy maguk belekezdjenek valamibe, önmagukat stimulálva keressenek egy tevékenységet. 

Kezdetben persze nehéz lehet nem közbeavatkozni, és arra várni, hogy a gyerekek maguktól találják ki, mit csináljanak. Nem kell magára hagyni a gyereket, amikor küszködik ezzel az érzéssel, és ha szeretnéd valamivel segíteni, ösztönözni, akkor felelheted például azt, hogy „Én is. Szerinted mit csinálhatnánk?”, és megvárhatod, amíg előáll egy ötlettel.

Érdemes arra is gondolnod, hogy az unatkozásnak valóban jótékony hatása van: a Child Mind Institute szerint például az, hogy mit kezdenek a gyerekek az unalommal, segíthet nekik különböző értékes készségek – mint például a kevésbé kellemes élmények tolerálása, a tervezési és stratégiai készségek építése, a rugalmasság –, a kreativitásuk, az ötletelés, sőt, az önbecsülésük fejlesztésében is. Korábbi írásunkban pedig egy szakértőnk hozott arra néhány érvet, hogy miért érdemes “együtt unatkozni”.