Gyerek

Unikornis-palacsintát készített, szétszedték a Facebookon

Kitörő boldogsággal posztolt egy anyuka, hogy milyen szép, hét színben pompázó unikornis-palacsintát sütött a gyerekei kérésére, a kommentelők között viszont nem mindenki lelkesedett a színes csodáért.
2021. Június 25.
Megosztotta az örömét az anyuka, kapott hideget-meleget! (Fotó: Getty Images)

“Amikor van két lányod, akik nyakig ülnek az unikornis és a szivárvány mániában, akkor szóba sem jöhet az egyszínű palacsinta, csakis a színes! (A normál palacsintatésztát színeztem ételfestékkel!)” – írta boldogan egy anyuka a Facebookon, ahol a posztjára jó pár faragatlan hangnemű komment érkezett. Hiába akart örömet szerezni a lányainak, sokan felelőtlennek titulálták és támadóan közölték vele, hogy felnőttként neki kellene okosabbnak lenni a családban…

“Hiába hívják ételfestéknek, soha, semmilyen ételbe nem tenném bele! Szerintem nagyon káros minden mesterséges színező, az egyetlen, ahol el tudom ezt képzelni, az az otthon készült gyurma. Abba én is szoktam tenni, hogy örüljenek a gyerekek” – írták a posztolónak elsők között. Egy másik hozzászóló azt mondta, hogy nem vinné rá a lélek, hogy ilyet süssön a gyerekének: “Igazán jól néz ki, és te is ügyes vagy, de amikor egy ilyet kéne a gyerekek tányérjára tennem, komoly bűntudatom lenne, biztos nem tudnám végignézni, ahogy jóízűen megesznek egy csomó festéket!” 

Voltak olyanok is, akik saját rossz tapasztalataikra alapozva emeltek szót az unikornis-palacsinták ellen: “Én egyszer csináltam ilyet a gyerekeknek, de soha többet nem fogok! Persze nagy volt a boldogság, és sokat is ettek belőle, aztán egész éjjel ültem velük a fürdőszobában, mert elrontották a gyomrukat. A kicsi pedig kéket kakilt tőle, elég szürreális látvány volt! Szerencsére nem akarnak újra ilyen borzalmat enni!” Egy másik családban nem hasfájást okozott, hanem másmilyen ijesztő következménye lett a túl sok színezéknek: “Elolvassátok egyáltalán, hogy mi van ezekre a vackokra írva? Ugye tudjátok, hogy viselkedészavarokat okozhat és durván felpörgetheti a gyerekeket? Az enyém egy szülinapozáson ette magát tele szivárványos tortával és nem ismertünk rá! Soha többet!”

Azért nem mindenki illette éles kritikával az unikornis-palacsintákat: “Én egyáltalán nem szeretem az ételfestékes dolgokat, biztos, hogy nem is ennék belőle. A gyereknek viszont megsütném, szerintem ők örülnének neki!” Egy másik anyuka szerint az ötlet nem rossz, de a kivitelezésen még lehetne csiszolni: “Miért nem használsz inkább gyümölcs- vagy zöldséglevet a színezéshez? Azok is tökéletesen működnek és még egészségesek is! Én a kékhez áfonyát, a piroshoz meggyet vagy céklát, a zöldhöz spenótot, a narancshoz meg répát tennék.”

Akadtak persze olyan hozzászólók is, akik kifejezetten jó ötletnek tartották az ételfestékkel felturbózott palacsinta sütését, és arra biztatták a többieket, hogy különböző aromákat is keverjenek a tésztába, így a palacsintáknak nem csak az árnyalata, hanem az íze is különbözni fog, és még töltelékre sem lesz szükség ahhoz, hogy a gyerekek boldogan befalják. “A zöld palacsintát mi rumos mandula aromával dobtuk fel, a pirosat pedig málnással” – avatta be a többieket az egyik rutinos anyuka.

Az ötlet hallatán sokan azt mondták, hogy a gyerekek szülinapi bulijára ilyet sütnek majd a meghívott ovis- vagy iskolatársaknak, és részletesen kitárgyalták, melyik boltban árulják a legélénkebben színező ételfestékeket, mert a korábbi próbálkozásaikat nem koronázta siker: ha csínján bántak az ételfestékkel, halvány színe lett a palacsintának (vagy a piskótának) és a gyerekek csalódottak voltak.

“Én tényleg nem értem azokat, akik háborognak! Ők soha nem adnak fagyit, jégkrémet, gumicukrot, pudingon vagy formatortát a gyerekeknek? Rossz hírem van, ezek is tele vannak ételfestékkel, csak nem ti teszitek bele!” – mondta kertelés nélkül egy másik anyuka, majd meg is dicsérte a mutatós unikornis-palacsintákat.

Mi a tudományos álláspont az ételszínezékek kapcsán?

Ételszínezék szinte mindenben megtalálható, a fogkrémtől, a gumicukron át a szempillafestékig. Ételszínezék alapanyaga lehet szintetikus és természetes eredetű is. Az EU-ban kidolgozott rendszer alapján E-számokkal jelölik a termékeken, hogy tartalmaz-e és ha igen, milyen színezéket. Bár az ételszínezékek alapos vizsgálatokon mennek keresztül, és alapvetően biztonságosak, időről-időre felmerül, hogy egyes színezékek allergizálhatnak (a természetes színezékek is!), sőt, rákkeltő hatásúak is lehetnek.

Legutóbb az E171 jelzésű élelmiszerszínezéket – amely fehér színű ételek előállítása során használnak, de nem csak ételekben találkozhatunk vele – karcinogénnak találta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata. A titán-dioxidot Franciaország már 2019-ben betiltotta. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint nem állapítható meg olyan mennyiség a titán-dioxidból, amelynek fogyasztása, használata még biztonságosnak mondható.

Éppen a mennyiség az, amire érdemes figyelni minden ételszínezék kapcsán: ne vigyük túlzásba a használatukat, igyekezzünk olyan termékeket vásárolni, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak színezéket.