Gyerek

Vaj és sajt mentett meg egy kisfiút

A hatéves Charlie Smith Epsomból súlyos epilepsziával küzdött és a gyógyszerek ellenére nem javult az állapota. Szülei teljesen tanácstalanok voltak, így mikor egy neurológus azt javasolta, próbáljanak meg a kisfiú étrendjén változtatni.
2014. Június 21.

Alig telt el három hét, és a magas zsír-, ám alacsony szénhidráttartalmú diétának köszönhetően Charlie-nál teljesen elmaradtak a rohamok, sőt a gyógyszereit is el lehetett hagyni. A ketogén diéta lényege, hogy a szervezet ahelyett, hogy az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat alakítaná glükózzá, zsírégetéssel fedezi az energiaigényét. A glükóz helyett így a ketonok játsszák az “energiahordozó” szerepét, a vér és az agy magas ketonszintje pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.

Bár korábban Charlie – akinél kétévesen alakult ki a betegsége – a rohamok miatt szinte alig evett, ma már mindig üresen hagyja tányérját, és ha teheti, kanállal eszi a vajat, annyira megszerette. Étrendjében emellett igen sok sajt, majonéz, gomba, tojás szerepel, édesanyja – aki férjével együtt mellette még három testvéréről is gondoskodik – igen alaposan ellenőrzi, miből mennyi kerül a tányérjára, és mellette elég vitaminhoz jut-e a szervezete.

A ketogén diéta nem minden epilepsziás gyerek esetében működik, de a Dravet- és a West-szindrómások esetében kifejezetten hatékony. Kutatások kimutatták, hogy a gyógyszerre nem reagáló gyerekek 40 százalékának segítséget jelent ez az étrend, összeállításához azonban dietetikus segítségére van szükség.

Forrás: Medipress