Gyerek

Viselkedésünk miatt változik az új szuperbaktérium

Kóros hasmenést, sőt, colitist is okozhat a szuperbaktérium azoknál, akik elkapják.
2019. Augusztus 16.
Colitist is okozhat azoknál, akik elkapják

A Clostridioides difficile különösen ellenálló baktérium, amelyet most figyeltek meg a kutatók, akik rájöttek, hogy egy évezredes folyamat során a kórokozó két ága is kifejlődött, az egyik pedig kifejezetten jól érzi magát, és könnyen szaporodik, ha a gazdatest cukorban és feldolgozott ételekben gazdag, egészségtelen étrendet követ – írja a 24.hu. A baktérium genomját vizsgálták meg a London Higiéniai és Orvosi Iskola kutatói, a változásokat ennek segítségével tudták visszavezetni. A baktérium új alfaja kifejezetten jól szaporodik a kórházakban, és a cukrokban gazdag nyugati diétát követőknél.

A szakértők 906 baktériumtörzset gyűjtöttek össze a világ minden tájáról a kutatásukhoz, emberekből és állatokból egyaránt, melyek genomjának elemzéséből jöttek rá, hogy két külön fajjá alakul át a baktérium. Az antibiotikumokhoz köthető hasmenésnek a C. difficile jelenleg a fő oka, hatására annyira eltolja az antibiotikumok használata a bélrendszerben található baktériumok egészséges egyensúlyát, hogy a ?jó? baktériumok képtelenek lesznek elpusztítani az olyan bekerülő ?rossz? baktériumokat, mint a C. difficile. A kórházi megbetegedések 70 %-áért az új faj, a C. difficile clade a felelős. Valamikor a 16. században jelenhetett meg az új törzs, a baktérium maga pedig több ezer évvel ezelőtt alakult ki.

A  C. difficile abban különleges, hogy az emberi viselkedés hatására változik – ezt más baktériumoknál eddig nem tudták kimutatni, legalább is nem ilyen mértékben. A kutatók éppen ezért felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, főként antibiotikumos kezelés alatt állóknál, vagy azoknál, akiknek kórházba kell menniünk.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: 24.hu