Főoldal
Gyerek
Zöldségek és gyümölcsök, amiknek magas a víztartalma
A folyadékfogyasztásra hőség idején fokozottan oda kell figyelnünk, hiszen ilyenkor több vizet veszít a szervezetünk. A merokanal.hu a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldala szerint a felnőttek esetében az átlagos folyadékigény 2-2,5 liter, a gyerekek esetében pedig 1,5-2 liter. Ez a mennyiség azonban emelkedik fokozott folyadékvesztés esetén, például sportolás alkalmával vagy hőségben.
A vízivás mellett érdemes naponta több alkalommal fogyasztanunk lédús zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek a rost- és vitaminfogyasztáshoz is hozzájárulnak. Emellett pedig hidegen a gyümölcsök finom hűsítő desszert is lehetnek.
Mely zöldségeknek és gyümölcsöknek a legmagasabb a víztartalma? Az alábbi galériánkban ezeket gyűjtöttük össze!
8 fotó megtekintése
Az uborka nagyon gazdag folyadékban, a víztartalma 95 százalék. Tartalmaz K-vitamint, káliumot és magnéziumot is. Szendvics mellé, salátában is ehetjük, vagy tehetjük limonádéba.
Fotó megosztása:
A szárzeller amellett, hogy remek ízesítő a salátákba és főtt ételekbe is akár, a víztartalma sem csekély, 95 százalékos. K-vitamin- és a káliumtartalma miatt is érdemes fogyasztani, akár nyersen salátákba, vagy mártogatóshoz.
Fotó megosztása:
Közel ennyi a paradicsom víztartalma is, ami 94 százalék. A- és C-vitaminban gazdag finomság, amiben a likopin nevű antioxidánsokat is megtalálható. A felhasználása pedig igazán széles körű, nyersen és főzve egyaránt.
Fotó megosztása:
A kaliforniai paprika 92 százalék vizet tartalmaz, és kiemelkedő az immunrendszer számára fontos C-vitamin tartalma is, de B-vitaminok és kálium is van benne. Érdemes a salátába tenni ebből is, vagy akár szintén mártogatós mellé fogyasztani. Különösen egy joghurtos mártogatóshoz – mert a natúr joghurtnak szintén nem elhanyagolható a folyadéktartalma.
Fotó megosztása:
Az egyik leglédúsabb gyümölcs a görögdinnye, a víztartalma 92 százalék. Van benne C-vitamin, A-vitamin, magnézium is. Hűtsd be egy ízletes desszertnek!
Fotó megosztása:
Az eper és más bogyósok víztartalma is magas, nagyjából 91 százalék. C-vitaminban gazdag, de folsav és mangán is van benne.
Fotó megosztása:
Az őszibarack víztartalma 89 százalék, így ez is egy remek hűsítő, lédús gyümölcs hidegen. Van benne A- és C-vitamin, B-vitaminok és kálium is.
Fotó megosztása:
A citrusfélék nem csak savanykás ízük miatt szomjoltók, hanem mert víztartalmuk 88 százalék. C-vitaminban gazdagok, a narancsban pedig kálium is található. A gyümölcssaláta mellett a zöldséges változatokban is próbáld ki!
Fotó megosztása:
(via healthline)