Kamasz

Cikluszavar fiataloknál? Mutatjuk, miért jelentkezik

Még a nagyon pontos menstruációs ciklus is összezavarodhat. De mi okozhat átmeneti rendszertelenséget? Minden esetben érdemes kideríteni, miért is jelentkeznek a panaszok.
2024. Május 03.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Az első menstruáció jelentkezése után még hónapokig, vagy akár egy-másfél évig is eltarthat, míg rendeződik a ciklus, és nem kell attól tartani, hogy sokkal korábban, vagy éppenséggel hetekkel később jön meg a havi vérzés. Feltéve, ha nincs semmi probléma. Cikluszavar ugyanis többféle okból – tinédzserkorban még nem szervi eltérések vagy betegség miatt – is kialakulhat. A leggyakoribb okok között említhetjük a tartós stresszt – előidézheti például akár egy fájdalmas szakítás –, a túlzásba vitt fogyókúrát, az étkezési zavarokat, vagy éppenséggel a nagyon megerőltető sportot is.

Mikor gyanakodjunk cikluszavarra?

Ha bármi gond van a menstruációnkkal, az arra figyelmeztethet, hogy valami nem működik megfelelően a szervezetünkben. A cikluszavarra többféle tünet is figyelmeztethet, így érdemes komolyan venni, ha rendszertelen, a normálisnál rövidebb vagy hosszabb ideig tart a menstruáció. Ahogy az is árulkodó lehet, ha nagyon fájdalmas, a vérzés pedig alvadékos, bőséges, a normálistól eltérő színű. Az sem jó, ha túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik a havi vérzés. 

Hogyan hat az életmódunk a ciklusunkra?

Valóban képes felborítani a hormonháztartásunkat a tartósan fennálló stressz? Sajnos igen, képes rá. Ha jobban belegondolunk, nem is annyira meglepő, hiszen a stresszes életmód gyakorlatilag mindenre kihat, miért éppen a menstruációnk lenne ez alól a kivétel? De mi is történik valójában a szervezetünkben? Stresszhormonok szabadulnak fel, amelyek egyebek mellett a női ciklusban fontos szerepet játszó hormon, a prolaktin termelődéséért felelős agyalapi mirigyre is hatnak. A huzamosabb ideig fennálló stressz hatására a szóban forgó hormon szintje megemelkedhet, innen pedig már egyenes út vezethet a ciklus felborulásához. Ha késik a menzesz, netán túl hamar megjön, nem árt megvizsgálnunk, mennyire vagyunk stresszesek. A stresszt nem lehet elkerülni, de könnyen találhatunk olyan tevékenységeket – ilyen lehet a rendszeres mozgás –, amelyekkel oldhatjuk a feszültséget. Nincs jó hatással a menzeszre a túlzásba vitt diéta sem. A drasztikus fogyókúra amúgy sem ajánlott – a teljes anyagcserénket is felboríthatja –, érdemesebb a lassúbb ütemű fogyást választani, amely az életmódváltás részeként hosszú távon is fenntartható. (Heti 0,5-1 kg fogyás egészséges, és ezzel nem az izmot, hanem a zsírt csökkentjük.) Fiatal lányoknál különösen oda kell erre figyelni, hiszen a szigorú kalóriamegvonás felboríthatja a még kialakulóban levő hormonális egyensúlyt, és így a menstruációs ciklus még inkább kiszámíthatatlanná válhat. Könnyebb megelőzni a bajt, mintsem a már összezavarodott ciklust kezelni.

Tinilányoknál a súlyosabb evészavarok, mint az anorexia vagy a bulimia okozhatja a vérzés teljes elmaradását. Így, ha szabálytalan a menstruáció, érdemes azt is kivizsgálni, nem evészavar húzódik-e meg a tünetek mögött. Az evészavarokat amúgy is vegyük komolyan, a lányok nagyobb eséllyel lehetnek érintettek. Az anorexia leginkább serdülőkorban alakul ki, egy idő után pedig titkolni sem lehet, hiszen az érintett egyre vékonyabb lesz, kórosan lesoványodhat. Szintén gyakori étkezési zavar a bulimia, amely sokáig rejtve maradhat, hiszen nem jár látványos fogyással. Az érintett falásrohamoktól szenved, amelyek során rengeteg ételt fogyaszt, majd hánytatással meg is megszabadul a bevitt kalóriáktól. Ahhoz, hogy a ciklus rendeződhessen, a kiváltó problémát kell megszüntetni. A rendszeres sportról – számos előnye van testi és lelki jólétünk szempontjából – általában nem az jut eszünkben, hogy káros hatással is lehet a szervezetünkre. Pedig a megerőltető sport miatt is jelentkezhetnek problémák. A túlzott fizikai igénybevétel – ebben az esetben a versenysportról van szó – és az ehhez társuló, szigorú diéta miatt is felborulhat a ciklus, a szervezet ugyanis leállíthatja a peteéréshez szükséges hormonok termelődését, és az életfontosságú szervek működtetésére csoportosítja át a csökkentett kalóriabevitelből származó energiát.

Kíméletesen is kezelhető a cikluszavar

Ha nem normális a ciklusunk, nem az a megoldás, hogy megvárjuk, amíg magától rendeződik. Mivel nagy valószínűséggel nem fog helyreállni, érdemes elmenni nőgyógyászhoz, egy alapos vizsgálat segíthet kideríteni a háttérben meghúzódó problémákat. Érdemes pontosan követnünk, mikor kezdődött és mikor ért véget a vérzés, ha ugyanis bármilyen panaszunk van, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy rendezni tudjuk a ciklusunkat.

A kezelés függ a kiváltó okoktól, ám az a tapasztalat, hogy az életmódváltás – mozgás, megfelelő táplálkozás, stresszkezelés – is sokat segíthet. Sőt, ha nincs nagyobb baj, elég lehet az életmódunkon változtatni, illetve a szervezet számára kevésbé megterhelő, hormonmentes készítményekhez nyúlni. Ma már elérhetők olyan szerek is, amelyek gyógynövények segítségével – azaz hormonmentesen – rendezhetik a szabálytalan menstruációs ciklust. A türelem ebben az esetben is kifizetődő, hiszen, ha néhány hónapon át szedjük ezeket a gyógyszereket, a cikluszavarral együtt járó nehézségeknek is búcsút inthetünk.  Kiskorú lány esetében mindenképpen nőgyógyásszal kell beszélni a probléma kezelésének lehetőségeiről.