Kamasz

Kikészül a lányom mielőtt megjön. Mi segíthet?

Minden hónapban eljön az a néhány nap, amitől retteg a lányunk? Pedig nem kell, hogy így gondoljon a menstruációra. Noha eltérő lehet, ki hogyan éli meg a vérzéssel járó kellemetlenségeket, fájdalmakat, vannak olyan tanácsok, amelyek mindenkinek segíthetnek.
2024. Május 02.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Átalakulóban a testünk, új fejezet kezdődik: az első menstruáció előtti izgalom, kíváncsiság sokaknak lehet ismerős helyzet, ahogy az is, hogy a feszült várakozás után – amikor végre kiderül, milyen is a vérzés – egyre inkább a kiábrándulás, netán a félelem lesz jellemző. A menstruációval járó nehézségekre, adott esetben fájdalmakra valóban nehéz előre felkészülni, de jó, ha tudjuk, hogy ennek a néhány napnak sem kell feltétlenül a szenvedésről szólnia – még akkor sem, ha az elején, tinédzserkorban még rendszertelen a ciklus, és kevés a tapasztalat. Természetesen nem mindenki egyformán éli meg ezeket a napokat. Van, aki emiatt havonta hiányzik 1-2 napot az iskolából, nem jár különórákra, a teljesítménye pedig messze elmarad a megszokottól. De a családi és baráti kapcsolatokat is beárnyékolhatja a havonta menetrendszerűen érkező vérzés. És előfordulhat olyan is, hogy valaki egyáltalán nem éli meg elviselhetetlennek ezt az időszakot, a ciklus ezen szakasza számukra nem jelent mást apró kellemetlenségnél.

Milyen az első?

Érdemes felkészíteni a lányunkat arra, milyen lesz az első menstruáció. Lehet, hogy élénkpiros vért vár, de sokkal inkább sötétebb színű lesz a váladék. A legelső menzeszre amúgy is jellemző, hogy a vér sokkal barnább, mint általában, és a váladékozás is rövidebb ideig tart. Az sem ritka, hogy a fehérneműn megjelenő néhány barnás folt árulkodik csak arról, hogy túl vagyunk rajta. Az első havi vérzés előtt olyan változásokra is érdemes figyelni, amelyek azt jelzik, nem kell már sokat várni. Ilyen lehet, ha a mellek elkezdenek változni, azaz kerekedni, de az is, ha az intim tájékon megjelenek az első szőrszálak. 

A legtöbb lány menstruációja 10 és 15 éves kor között kezdődik, de már ezt megelőzően foglalkoztathatja őket a kérdés. Szülőként érdemes erre figyelni és még időben elkezdeni a felkészítést, nyíltan beszélni a várható nehézségekről, kellemetlenségekről. A felkészülés során fontos szót ejtenünk arról is, hogy a menstruáció az élet természetes része, semmi szégyellnivaló nincs benne. Ahogy az is teljesen normális, ha a menstruáció előtt vagy közben is tapasztalunk tüneteket, fájdalmakat. (Fiatalon, az első vérzéseknél még nehéz eldönteni, hogy a tünetek valóban a PMS-t jelzik-e. Ám ahogy egyre jobban kiismerjük a ciklusunk működését, egyszerűbb dolgunk lesz.) A menstruációhoz való viszonyunkat az is pozitívan befolyásolhatja, ha tudjuk, mi miért történik, mi zajlik le a szervezetben a ciklus során. Kutatások kimutatták, hogy a támogató anya-lánya kapcsolat pozitívan, míg ezek hiánya negatívan befolyásolja a menstruáció megélését.

Hogyan lehet elviselhetőbb a menstruáció?

A ciklus első napja a menstruációval kezdődik. Tudatosítsuk lányunkban, hogy ez a néhány nap valóban intenzív igénybevétel a szervezet számára, így nem véletlenül érezheti azt, hogy ez a lelassulás időszaka. Figyeljen teste jelzéseire, és ha teheti, ne sajnálja magától a pihenést. Ha amúgy sportol, ezeken a napokon sem kell hanyagolnia a mozgást, de válasszon könnyebb edzéseket. Mutassunk rá arra is, hogy a táplálkozása során érdemesebb a könnyen emészthető fogásokat választania, ügyelve a folyadékbevitelre is. Fontos információ lehet, hogy az erősebb vérzés vashiányos vérszegénységhez vezethet, így a vas pótlására – például vasban gazdag élelmiszerekkel – különösen oda kell figyelni. A C-vitamin azért jó ilyenkor (is), mert egyebek mellett segíti a vas felszívódását.

Nem ritka, így érdemes nyíltan beszélni arról is, hogy a havi vérzést megelőző néhány napban már tapasztalhatunk mindenféle kellemetlen fizikai és lelki tünetet, ilyenkor érdemes premenstruációs szindrómára (PMS) gyanakodni. Fiatal lányoknál is jelentkezhetnek alhasi panaszok, mellfeszülés, fejfájás, súlygyarapodás, vagy bőrprobléma. Ahogy a labilis hangulat, a túlérzékenység, a szorongás, idegesség vagy a búskomorság is nehezítheti a helyzetet. Továbbá gyengülhet a koncentráció, csökkenhet a motiváció, kialakulhatnak alvászavarok. Lányunknak fontos tudnia, hogy bármelyik tünetről is legyen szó, nem kell elviselni a kellemetlenségeket, többféle módon is orvosolhatók a panaszok.

Tudatosítsuk gyermekünkben, hogy ennek az időszaknak nem kell feltétlenül a fájdalomról, kellemetlenségekről szólni. A különféle tünetek enyhítése miatt nem ördögtől való gondolat, hogy gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót vegyen be. Segíthet, ha elsajátít valamilyen légzőgyakorlatot, amellyel könnyen ellazulhat, és megnyugtathatja magát, ha arra lenne szüksége. Mindemellett ma már elérhetők például olyan vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek növényi hatóanyaguknak köszönhetően az igen érzékeny női hormonális szabályozó rendszert is pozitívan befolyásolhatják. Legjobb azonban, ha először nőgyógyásszal konzultálunk a lehetőségekről.