Kamasz

Kiket érint valójában és hogyan enyhíthető a PMS?

A rettegett hárombetűs szó, amely sok nő életét keserítheti meg viszonylag kiszámítható módon, havonta néhány napon át. A premenstruális szindrómáról (PMS) van szó, amely sokféle tünettel jelentkezhet szinte bárkinél, aki a termékeny éveiben van. De ki akar szenvedni napokon keresztül? Nyilván senki – és jó hírünk van, a tünetek többféleképpen is enyhíthetők, csak a megfelelő terápiát kell megtalálni.
2023. Szeptember 04.
FOTÓ GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Biztos csak meg fog jönni – aligha létezik olyan nő, aki ne hallotta volna már ezt a mondatot, akár saját magával, akár mással kapcsolatban. Van, akinek csak enyhe kellemetlenséget jelent a havivérzést megelőző néhány nap – érzékenyebbek a mellei, a szokásosnál jobban kívánja az édességet –, míg másoknak igazi kínszenvedés: a napi tevékenységet is akadályozhatja a ciklus ezen szakasza. Egy biztos, a menstruáció a női lét természetes része, ám az azt megelőző tünetek már nem feltétlenül, és minden esetben érdemes komolyan venni ezeket. Ugyanis nem női hisztiről, hanem gondos körültekintéssel, adott esetben orvosi segítségre szoruló, de kezelhető problémáról van szó.

PMS: honnan tudhatom, hogy engem is érint?

A legtöbb nő havonta legalább egy tünetet észlel, persze változó lehet, hogy melyiket a sok közül – 150-féle tünet köthető a PMS-hez. Az évek múlásával változhat a panaszok jellege és akár az intenzitása is – függetlenül attól, hogy szedünk-e fogamzásgátlót vagy sem. Kutatások eredményeiből tudjuk, hogy a fiatalabb nők gyakrabban szenvednek alhasi panaszoktól, bőrproblémáktól és fejfájástól, míg az idősebbek inkább fáradtságra és súlygyarapodásra panaszkodnak.

Fiatalon, az első menstruációknál még nehéz lehet eldönteni, hogy a tünetek valóban a PMS-t jelzik-e. Ám ahogy egyre jobban megismerik a nők saját testük és ciklusuk működését, egyszerűbb lesz felismerni, mivel is van dolguk. Természetesen felnőttként sem mindig egyszerű diagnosztizálni a premenstruális szindrómát, amely akár az életmódunktól, aktuális egészségi állapotunktól függően is jelentkezhet. Annak eldöntésében, hogy érintettek vagyunk-e vagy sem, sokszor az is segíthet, ha feltesszük magunknak a kérdést, miszerint akadályoznak-e ezek a változások minket a mindennapi tevékenységeinkben, van-e bármilyen hatásuk a munkánkra, a családdal vagy a barátokkal való kapcsolatunkra. Ha a válasz igen, akkor nagy valószínűséggel a tünetegyüttessel van dolgunk. Az is segíthet, ha figyeljük, esetleg naplót vezetünk legalább három hónapon keresztül arról, mit tapasztalunk a vérzés előtti napokban. Összességében elmondható, hogy a diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható a panaszok jellege, jelentkezésük ideje, a menstruációs vérzéshez való viszonyuk alapján.

Az állapottal való megküzdésben segíthet az is, ha felkészülten várjuk ezeket a napokat. A PMS sokféleképpen jelentkezhet, de vannak olyan tünetek, amelyekről gyakrabban számolnak be az érintett nők. Ezek három csoportba sorolhatók. A testi tünetek között gyakori a haspuffadás, alhasi görcsök, mellfeszülés, bőrproblémák, súlygyarapodás, fejfájás, illetve izom- és ízületi fájdalmak. A pszichés tünetek között említhető a feszültség, szorongás, sírósság, búskomorság, labilis hangulat, dühkitörés. Ezeken túl a viselkedésben bekövetkező változások is megfigyelhetők, amelyek közül gyakran tapasztalt tünet a csökkent motiváció, visszahúzódás, gyengült koncentráció, farkasétvágy, kívánósság, alvászavar, a szexuális vágy változása.

Bárki megtapasztalhatja, aki menstruál

Annak ellenére, hogy a PMS gyakori, a tünetek pontos oka még mindig nem ismert. A legvalószínűbb magyarázat szerint a hormonok űznek velünk gonosz játékot. A női hormonrendszer működését két hormon – ösztrogén és progeszteron – határozza meg, ezek egyensúlyának eltolódása pedig havi rendszerességgel előidézheti a nem kívánt változásokat. A menstruáció előtti napokban az érintett nők szervezetében megnő a prolaktin nevű hormon szintje, ezzel párhuzamosan csökken a progeszterontermelődés, majd túlsúlyba kerül az ösztrogén. Minderre pedig csak ráerősíthet az, ha sokat stresszelünk, egészségtelenül táplálkozunk, rosszul alszunk, illetve keveset mozgunk.

Noha bárkit érinthet, aki termékeny korban van – nagyobb arányban jelentkezhet a 20 és 40 év közöttieknél –, kutatások során megfigyelték azt is, hogy a PMS gyakoribb olyan nőknél, akiknek a közvetlen környezetében mások is hasonló panaszokról számolnak be. Hihetetlen, de a tünetek megjelenése kulturális tényezőktől, a menstruációhoz való viszonyunktól is függhet. Az olyan káros szokások is előidézhetik az állapotot, mint például a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Nem érdemes szenvedni, van gyógymód!

A premenstruációs szindróma kezelésére nincs egyetlen, biztosan működő módszer. A legjobban akkor járunk, ha figyelünk a testünk jelzéseire, alaposan megismerjük a ciklusunkat, és a tüneteinket próbáljuk megelőzni, illetve csillapítani. A szimptómák ugyanis többféleképpen is enyhíthetők. Első lépésként megpróbálhatunk változtatni az addigi életmódunkon, étrendünkön. Egészséges, könnyen emészthető ételeket fogyasztunk – gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát –, csökkentjük a sófogyasztást, kerüljük az alkoholt, a koffeint és a dohányzást. Törekszünk a testmozgásra, az elegendő, pihentető alvásra, és nem utolsósorban a stressz levezetésére.

Az egyéb egészségi problémákkal – migrén, asztma, allergia – küzdő nők azt tapasztalhatják, hogy ezek a menstruáció előtt súlyosbodnak. Természetesen ezekre is figyelni kell, és amennyire lehet, enyhíteni kell a bajt. Nem kell szenvednünk akkor sem, ha olyan tünetek kínoznak minket, amelyek vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal is enyhíthetők. De figyelhetünk a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására is, így célszerű bevinni folsavat, magnéziumot, kalciumot, E- és D-vitamint. Vannak, akiknek a gyógynövények – gyömbér, kamilla, cickafark, citromfű, barátcserje – is segítenek, így ezekkel szintén érdemes próbálkozni. Mivel a tünetek hátterében hormonális változások lehetnek, kézenfekvő gyógymód lehet például a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazása is. Vannak, akik ettől ódzkodnak, így jó tudni, hogy hormonmentesen is orvosolható a probléma. Ha kíméletes segítségre vágyunk, ma már elérhetők olyan gyógynövényalapú szerek, amelyek bizonyítottan hatásosak a testi és lelki tünetek enyhítésében is.