Teherbeesés

Ételek, amelyek fokozhatják a menstruációs tüneteket

Az étkezés is hatással lehet a tüneteinkre.
2023. Június 22.
menstruációs görcs
(Kép forrása: Getty Images)

Sokan tapasztalnak a menstruációjuk idején olyan tüneteket, mint a puffadás, a görcsök, vagy a rossz hangulat. Egyes nőket jobban érintenek a PMS-hez vagy a menstruációhoz kapcsolódó tünetek, míg másokat kevésbé. A DailyMail által kérdezett szakértők szerint vannak olyan ételek, amelyek fokozhatják is a panaszokat.

Sós ételek, ropogtatnivalók

A sós chipsek és olajos magvak, és egyéb ropogtatnivalók fogyasztását célszerű kerülni a menstruációkor. A túl sok sóban gazdag étel okozhat puffadást, illetve fokozhatja az egyébként is tapasztalt panaszt. Ro Huntriss termékenységi dietetikus tanácsadó szerint ez azért történik, mert a szervezet megtartja a felesleges nátriumot, és a visszatartott folyadék mennyisége is megemelkedik nagyjából 1,5 literrel.

A vízvisszatartás csökkentése érdekében célszerű kerülni az extrán sós, szuperfeldolgozott ételeket, és több friss, teljes értékű ételt fogyasztani.

Édes-cukros finomságok

A túlzottan sós ételek mellett a finomított cukorban gazdag édességekkel is érdemes óvatosnak lenni. A finomított cukorban gazdag ételek gyors vércukorszint emelkedést okozhatnak, amit később a vércukorszint gyors esése követ. A szakértők szerint ez pedig hozzájárulhat a menstruáció idején gyakran előforduló ingerlékenységhez, fáradtsághoz és hangulatingadozáshoz.

Egy 2018-ban készült tanulmány szerint pedig azok a nők, akik több cukros nassolnivalót fogyasztottak az adott hónap során, fájdalmasabb menstruációt tapasztaltak, mint azok, akik kevesebb hozzáadott cukorban gazdag ételt ettek.

Az édesség-éhséget megpróbálhatjuk fehérjében és rostban gazdag rágcsálnivalókkal, és gyümölcsökkel megfékezni.

Zsírban gazdag és olajban sült ételek

A telített zsírban gazdag ételek, az olajban sült, zsírdús fogások elősegíthetik a gyulladást a szervezetben. Ez fokozhatja az olyan menstruációhoz kapcsolódó tüneteket, mint a görcsök, a puffadás és az érzékenység. Ezeknek az ételeknek a fogyasztása fokozhatja a prosztaglandinok felszabadulását a szervezetben – ezek a vegyületek súlyosbíthatják a menstruációs görcsöket és gyulladást okozhatnak.

Érdemes ezekben a napokban az olajban sütést grillezésre, roston sütésre vagy párolásra cserélni, és sovány fehérjében és egészséges zsírokban gazdag ételeket választani.

Az italok tekintetében a szakértők szerint a szénsavas italok és az alkohol is fokozhatják a puffadást. A menstruáció alatt, amikor már fellépett a hormonális ingadozás, a koffein pedig fokozhatja az olyan tüneteket, mint az ingerlékenység, az alvászavarok, és a szorongás. Ilyen tünetek esetén érdemes figyelni a koffeinbevitel mértékére, csökkentésére.