Kamasz

Megfázásos tüneteket tapasztalsz a ciklusod körül? Lehet, hogy menstruációs influenzád van

Nemcsak a tipikus panaszok – hangulatingadozás, hasfájás, fáradtság –, hanem megfázásos tünetek is összefüggésbe hozhatók a menstruációs ciklussal.
2023. Április 26.
Fej és torokfájás
Kép: Getty Images

Menstruációs influenzának nevezzük, noha nincs szó valódi influenzáról. Orrfolyás, megfázásos tünetek, szemviszketés jelentkezhet közvetlenül a menstruáció előtt és alatt is. Dr. Alecia Fields szülész-nőgyógyász el is magyarázza, miért jelennek meg ezek a tünetek. „A ciklus első felében és az ovuláció előtt tetőző ösztrogénszint-emelkedés súlyosbíthatja a szezonális allergiás tüneteket, például az orrfolyást és a szemviszketést.” A hormonális változások fáradtsághoz, fejfájáshoz, hőhullámokhoz, valamint ízületi vagy izomfájdalomhoz vezethetnek.

A hisztamin-termelés is fokozódik, ez pedig az immunrendszerre gyakorol hatást. A hisztaminszint emelkedéséből eredő tünetek allergiás vagy a rövid ideig tartó influenzaszerű megbetegedést másolják, úgy mint hányinger, szédülés és általános rossz közérzet – teszi hozzá Dr. Ashanda Saint Jean egyetemi docens.

Ezek a tünetek sok nőt érintenek, de a téma komolyabb kutatása még várat magára.  A rossz hír az, hogy nem sokat tehetünk ellene, a szokásos praktikákat vethetjük be: fájdalomcsillapító szedése, testmozgás, stresszcsökkentő gyakorlatok (jóga, légzőgyakorlatok, meditáció, masszázs, melegítő párna).

Mégis hogy különíthetjük el a valós és a menstruációs influenzát? Gyanúra adhat okot, ha mindig, hónapról hónapra a menstruáció környékén jelentkezik, és az is, ha nem kíséri magas láz, noha az influenza változatos tüneteket produkál.

forrás: huffpost.com