Kamasz

Mikor mutálnak a fiúk?

A serdülőkorban történő változások egyike a mutálás, a hang mélyülése. Mikor történik ez a fiúknál?
2023. Január 19.
kamasz fiú telefonál
Mikor és miért mélyül a fiúk hangja kamaszkorban? (Kép forrása: Getty Images)

Egyáltalán miért mélyül a hang serdülőkorban?

Főként a torokban található gégének köszönhetjük, ennek a cső alakú, porcos szervnek van a legnagyobb szerepe abban, hogy képesek vagyunk beszélni, énekelni, tehát hangokat képezni. A serdülőkor során a fiúk szervezete nagy mennyiségű tesztoszteront kezd el termelni, aminek a hatására a gége megnő, a hangszálak pedig hosszabbak és vastagabbak lesznek.

A pubertás előtt a gége kicsi, a hangszálak pedig rövidek és vékonyak, ezért magasabb a fiatal fiúk hangja a felnőttekéhez képest. A gége növekedésévek, és a hangszalagok megnyúlásával és megvastagodásával viszont mélyebbé válik a hang. Ennek fizikai jelei is vannak, a gége növekedésével megnagyobbodik, előre ugró lesz az ádámcsutka.

Mikor történik a mutálás?

A hang változása 10-15 éves kor között bármikor megtörténhet, de általában 12-13 éves kor körül kezdődik. A mutálás során rekedtessé, „nyikorgóssá” is válhat a fiúk hangja, amíg a testük alkalmazkodik a változáshoz. Ez a folyamat azonban csak néhány hónapig tart, és a mutálás végeztével már nem lesz rekedtes a hang.

A lányok hangja is mélyül?

A serdülőkor során a lányok gégéje is megnagyobbodik, de nem annyira, mint a fiúknál. Emiatt az ő hangjuk is mélyül, de mivel az ő gégéjük alapvetően kisebb, kevésbé nagyobbodik meg, és a hangjuk természetes módon magasabb is, így a folyamat fokozatosabb és kevésbé észrevehető a változás.

Források: verywellfamily.com, kidshealth.org, fatherly.com