Kamasz

Néhány dolog, amit beszélj át a gyerekkel az első menstruáció kapcsán

Néhány hasznos, gyakorlati dolog, amiről érdemes beszélned a lányoddal a menstruáció kapcsán.
2022. December 27.
első menstruáció
Néhány hasznos dolog, amit érdemes átbeszélnetek még az első menstruáció előtt. (Kép forrása: Getty Images)

Az első menstruáció leggyakrabban 11-15 éves között szokott megjönni, de 9-16 éves kor között bármikor teljesen normális az első ciklus megjelenése. Gyakran egy nagyobb növekedési ugrás előzi meg az első menstruációt, és a serdülőkor során a hónaljszőr, illetve a szeméremszőr megjelenése, és a mellek növekedése.

Ugyan átlagosan 28 naposnak szokás mondani a menstruációs ciklust, és 5-6 naposnak a menstruációt, de valójában a ciklus jellemzően 25-35 napos (de lehet 21 vagy akár 45 napos is), és a vérzés lehet 2-3 napos vagy 1 hetes is. Az első menstruáció után valószínűleg nem áll be azonnal rendszeresre a ciklus hossza és a menzesz ideje, és az első egy-két évben még rendszertelen lehet, és az sem biztos, hogy abban az időszakban minden hónapban lesz menstruáció.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, praktikus tanácsot, amit érdemes lehet átbeszélned a lányoddal az első menstruáció előtt.

Milyen menstruációs intimhigiéniás eszközök léteznek, és ezek között mi a különbség?

Már az első menstruációtól lehet használni betétet, tampont, sőt menstruációs kelyhet is – mindenki egyéni kényelme, preferenciája alapján. Még az első menstruáció előtt érdemes megmutatnod a lányodnak, hogy ezek az intimhigiéniás eszközök hogyan néznek ki és átbeszélned vele, hogy melyiket hogyan kell használni, mi a különbség ezek között – például, hogy mikor használunk egészségügyi betétet, mikor tampont, vagy hogy a tampon és a menstruációs kehely belülre, a hüvelybe kerülnek, míg a betétet külső eszközök –, és mikor melyik lehet a legkényelmesebb választás.

Milyen gyakran kell cserélni a betétet/tampont?

Arról is beszélj vele, hogy milyen gyakran kell cserélni ezeket az eszközöket, hogy a szemetesbe kell dobni a használat után, nem a vécén lehúzni, illetve a menstruációs kelyhek esetében a tisztításukról is érdemes szót ejteni. A gyermekednek valószínűleg nagyjából napi 4-6 egészségügyi betétet vagy tampont kell majd használnia – a tampont és a betétet nagyjából 4-6 óránként kell cserélni, attól függően, hogy milyen erős a vérzés. Az első pár napban a betétekből jó választás lehet éjszakára a vastagabb vagy hosszabb szárnyas betét.

Mit csomagoljon a táskájába?

Állítsatok össze közösen egy neszesszert, amit a lányod mindig a táskájában tarthat arra az esetre, ha nem otthon jönne meg az első vagy a későbbi menzesze. Kerüljön bele:

  • egészségügyi és tisztasági betét, illetve tampon, ha azt használna a gyermeked,
  • 1-2 tartalék bugyi, az esetleges átázás miatt,
  • lezárható zacskók, amikbe az átázott bugyi kerülhet, vagy a használt betét/tampon, ha éppen nincs kéznél szemetes,
  • törlőkendő és kéztisztító kendő vagy gél,
  • fájdalomcsillapító.

Természetesen ezek csak az alapok, és ha van más, ami eszedbe jut, ami az egyéni igények alapján még szükséges lehet, azt se hagyjátok ki a csomagból.

Miért és hogyan érdemes naplózni a menstruációt?

Már az első menstruáció alkalmával érdemes elkezdeni a menzesz naplózását. Erre azért van szükség, mert így lehet megfigyelni a mintázatot, majd idővel azt nyomon követni, hogy mikor számíthat a következő ciklusra, és azt is, ha esetleg hamarabb vagy később jött meg a menstruációja. A nőgyógyászati vizsgálatot is megkönnyítheti, ha rendszeresen vezetjük a ciklust.

A ciklust lehet naplózni naptárban, és természetesen cikluskövető applikációk is léteznek. A menstruáció első napja lesz a ciklus első napja, és a következő vérzés előtti utolsó nap a ciklus utolsó napja. Tegyen a vérzés első és többi napjához X-et a naptárba, illetve a cikluskövetőben jelölje ezeket a napokat. Az applikációkban általában még a vérzés erősségét és a további tüneteket, illetve az esetleges rendellenességeket is lehet naplózni.

Milyen tüneteket tapasztalhat, és mit tehet a kellemetlen tünetek, a fájdalom ellen?

A lányoddal érdemes beszélned arról is, hogy milyen tüneteket tapasztalhat a menstruáció előtt, a PMS során, illetve a menstruáció alatt. A PMS leggyakoribb tünetek között lehet a hangulatingadozás, az ingerlékenység, a puffadás, a mellek érzékenysége, bizonyos ételek utáni sóvárgás, a fejfájás, a hányinger vagy hányás, a koncentrációs problémák, illetve a fáradtság. Beszéljetek arról, hogy a menstruáció alatt is tapasztalhat hasonló tüneteket, illetve hasfájdalmat, görcsöket.

A PMS tünetit segíthet enyhíteni a pihenés, a rendszeres testmozgás, a megfelelő étkezés és hidratáltság, de szükség esetén fájdalomcsillapítót is lehet alkalmazni. Beszéld meg a lányoddal, hogy a menstruációs görcsök esetén is lehet gyógyszert bevenni a fájdalom enyhítésére.

Hívd fel a figyelmét a higiéniára

A menstruáció során távozó vér táptalajt jelenthet a baktériumok elszaporodásához, ezért érdemes felhívnod a gyermeked figyelmét arra is, hogy a menzesz idején akár naponta többször (az ajánlások alapján legalább reggel és este) is célszerű megmosni az intim területet. De ha úgy kényelmesebb, akkor természetesen ennél többször is megmosakodhat. A hüvelyt szappannal, intimlemosóval nem javasolt kimosni, mert az felboríthatja a természetes pH-egyensúlyt.

Van, aki a hormonok hatására jobban izzad a PMS időszakában, illetve a menzesz napjain, ezért lehetséges, hogy a szokottnál többször szükséges lehet zuhanyoznia is, ha az a kényelmes.

 

Források: raisingchildren.net.au, sexedrescue.com, flo.health, kidshealth.org