Kamasz

Okos várossal indult a magyar fiatalokból álló robotika csapat a FIRST LEGO League versenyen

A Marokkóban múlt hétvégén megrendezett FIRST LEGO League nemzetközi versenyen a budapesti „BLOKKOLÓK” nevű robotika csapat képviselte Magyarországot. A fiatalok igazán látványos okos város projekttel indultak. Mi is megnézhettük az általuk felépített izgalmas közeget, és azt is, hogy hogyan zajlik egy ”robotfutam”.
2023. Május 26.
A BLOKKOLÓK csapata: Molnár Barnabás Vilmos, Mácza Mihály, Jendrolovics Márk, Szobrász Hanna, Németh Lili Hanna, Péntek András, és a coach, Mácza Miklós (Fotó: Pintér Márta)

A február végén Szegeden megrendezett FIRST LEGO League nemzeti versenyén második lett a 13-15 évesekből álló, barátokból szerveződött BLOKKOLÓK robotika csapata. Így jutottak ki a Marrákesben május 18-a és 21-e között megrendezésre kerülő Morocco Open International nemzetközi versenyre.

A hazai döntőn első helyezést elért „Izidumbu” nevű csapat pedig korábban, áprilisban mérethette meg magát az Egyesült Államokban rendezett World Festival nemzetközi döntőjén.

Mi az a FIRST LEGO League?

A LEGO és a világ egyik legnagyobb robotikai közössége, a FIRST közös nemzetközi versenysorozata az általános iskolás és középiskolás diákok számára megrendezett FIRST LEGO League, amely mára hatalmas versenysorozattá nőtte ki magát. Világszerte több mint 450 ezer gyerek vesz részt évente a FIRST LEGO League küzdelmekben – több mint 110 országából.

A verseny magyar weboldala szerint a FIRST LEGO League célja, hogy a gyerekek valós problémákon keresztül ismerkedhessenek meg és oldhassanak meg modern kihívásokat. A program lehetőséget ad a szabad kísérletezésre, amely során fejleszthetik a kritikus gondolkodásukat és a kreatív problémamegoldásukat olyan feladatokon keresztül, amelyek a jövő kompetenciáit építik – mint a robotika, a mesterséges intelligencia, a programozás és a csapatmunka.

A FIRST LEGO League versenyen három korosztályi kategória van, ezek közül a hatfős BLOKKOLÓK a legidősebbeknek (9-16 éves) szóló, Challange-ben indult. A verseny tematikája minden évben más, az idei szezonban a „SUPERPOWERED” nevet kapta, és az energiával, energiahatékonysággal, megújuló energiával kellett foglalkoznia a csapatoknak.

Az indulók többek között az általuk tervezett, felépített, programozott legó robottal versenyeznek, amivel egy pályán is végig kell haladniuk, különböző feladatokat teljesítve, egy innovációs projekt keretében pedig egy valós problémára kell megoldási ötletet kínálniuk, és a kutatásuk eredményét prezentálniuk.

A felkészülés időszakában a csapat a Central Médiacsoport épületében is bemutatták a kis programozható okos várost. Ahogy azt a prezentációjukkor elmondták, gyerekeknek, a jövő generációjának szeretnének segíteni megérteni az okos hálózatokat, ezek működését, és azt, hogy milyen problémákra tudnak megoldást nyújtani.

A BLOKKOLÓK csapata: Molnár Barnabás Vilmos, Mácza Mihály, Jendrolovics Márk, Szobrász Hanna, Németh Lili Hanna, Péntek András, és a coach, Mácza Miklós (Fotó: Pintér Márta)

A BLOKKOLÓK csapata: Molnár Barnabás Vilmos, Mácza Mihály, Jendrolovics Márk, Szobrász Hanna, Németh Lili Hanna, Péntek András, és a coach, Mácza Miklós (Fotó: Pintér Márta)

A csapat tagjainak – Jendrolovics Márknak, Mácza Mihálynak, Molnár Barnabás Vilmosnak, Németh Lili Hannának, Péntek Andrásnak és Szobrász Hannának; coach Mácza Miklós – legóból felépített városa látványosan szemléltette mindezt. Olyan elemek kaptak helyet a városban, mint az energiát termelő vízerőmű, a ledekkel megvilágított villanypózna, ami más-más színekkel jelezte, ha energiafelhasználás vagy éppen energiavisszatöltés zajlott, a távolról, okosan szabályozható gépeket szimbolizáló mosógép, egy elektromos autó, ledekkel megvilágított állomáson, vagy a mozgatható gravitációs erőmű, amiből szintén lehet energiát nyerni.

Az okos legó-városka különböző elemeit nem csak a csapat tagjainak dedikált figurái tudták működésbe hozni, de a prezentációban résztvevő gyerekek is alkothattak sajátot, amivel irányíthattak egy-egy elemet. (A BLOKKOLÓK csapat oldalán az okos városuk elemeit részletesen meg is tudod nézni.)

A csapat legó okos városa (Fotó: Pintér Márta)

A csapat legó okos városa (Fotó: Pintér Márta)

A csapat prezentálta a verseny másik számát, a robotfutamot is. Ez egy minden csapat számára egységes pályán zajlik, amin a saját tervezésű és programozású legó-robottal kell minél több feladatot megoldaniuk, 150 másodperces futamokon. A kerekekkel és karokkal ellátott robot a pálya különböző pontjaira mozgatott korábban begyűjtött dolgokat – a tematikába illően ezek energiapontokat szimbolizálnak –, összeszedte, felemelte a „szállítmányt”, majd egy gyűjtőponton letette a rakományt. Mindeközben pedig időnként még át is kell alakítani a robotot a csapattagoknak a soron következő feladatoknak megfelelően.

Ez a szenvedélyes elfoglaltság képes beszippantani minden korosztály képviselőjét. Egyszerre játék, tanulás, csapatmunka és kihívás. Gratulálunk a csapatnak!

A Central Médiacsoport CSR programja keretében támogatja a csapat munkáját.