Kisgyerek

5 reális cél, ha kisgyereked van

Lehet, hogy kicsit hivatalosan hangzik, de nem kell egyből befeszülni, ha célkitűzésről van szó. Te fogsz a legjobban meglepődni, mennyire hasznos dologról van szó, és hogy valójában nem is olyan nehéz megvalósítani őket!
2018. Február 06.
5 reális cél, ha kisgyereked van

A közös tervek és célok egyértelműen erősítik a köteléket a családtagok között. A kicsik úgy érezhetik, hogy nekik is van beleszólásuk a történésekbe, nektek pedig lehetőséget ad olyan közös pillanatok megteremtésére, amiből a gyerkőcök is rengeteget tanulhatnak. Ráadásul egészen elképesztő dolgokra lehettek képesek együtt, csak figyelj! Íme néhány egyszerű példa inspiráció gyanánt.

#1. Legalább egyszer egy nap egyetek együtt

Egyszerű dolognak hangzik, de a mindennapos teendők közepette nem is olyan könnyű megvalósítani. Mindenki százfele, szalad a lakás, leckét kell írni, mindenki máskor éhes stb. A nehezítő tényezők ellenére azonban egy kis koordinációval és megfelelő kommunikációval egyáltalán nem kivitelezhetetlen. Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik egy nap legalább egyszer közösen étkeznek a családjukkal, mentálisan, szociálisan és fizikálisan is egészségesebb felnőttekké cseperednek (ez utóbbi oka, hogy így egészségesebb ételeket fogyasztanak).

#2. Feküdjetek le hamarabb (mindannyian)

Igen, tudjuk, könnyebb mondani, mint csinálni. De próbáljatok kialakítani egy olyan esti rutint, amit a gyerekek is és ti is be tudtok tartani. Haladjatok lassan, a saját tempótokban, és hagyjatok fel az olyan rossz szokásokkal, mint a hajnali 1-ig facebookozás vagy sorozatnézés végkimerülésig. Motivációra van szükségetek? Akkor jó, ha tudjátok, hogy az elegendő, pihentető alvásnak betegségmegelőző hatása is van, és segít másnap koncentráltabbnak és sikeresebbnek lenni bármi legyen is a terv.

#3. Kezdjetek el félretenni

Ha eddig még nem tettétek, itt az idő, hogy elkezdjetek gyűjteni. Legyen ez egy közös családi cél, amibe a gyerekeket is bevonjátok. Ebből ők is megtanulhatják, mi mennyit ér, és milyen jelentősége és előnyei vannak a “vésztartalék” felhalmozásának. Legyen nekik is saját malacperselyük, amivel később esetleg ők is hozzájárulhatnak a családi kasszához. Ha a gyerekek ezeket a dolgokat időben megtanulják, sok előnyük származik majd belőle felnőttként.

#4. Menjetek el nyaralni évente legalább egyszer

Ha nincs pénz nyaralásra, az sem baj. A hangsúly a közös élmények szerzésén van! Ezzel együtt akár egy kis kiruccanás is új megvilágításba helyezhet sok mindent. Ti is felszabadultok egy kicsit a napi teendők alól, a gyerekek pedig új tapasztalatokat szerezhetnek és egyre inkább kinyílik számukra a világ.

#5. Tanuljatok valamit közösen

Nincs valami, amit te és a férjed is régóta szeretnétek megtanulni? Valami, ami a gyerekeket is érdekelheti? Például megtanulhatnátok dobolni vagy korongozni? Tanulni sosem késő! Tréningezi az agytekervényeket, szuper közös élmény és remek kikapcsolódás az egész család számára.

(Cikk forrása itt)

Kapcsolódó cikkeink családi élet témában: