Kisgyerek

8 dolog, amitől a gyermeked együttérző lesz

A gyerekek természetüknél fogva együttérzőek. A Yale Baby Lab kutatása azt mutatja, hogy a kétévesnél fiatalabb gyerekek nagyobb elégedettséggel adnak édességet másoknak, mint hogy megtartsák maguknak. Ezért azok a szülők, akik kedves gyerekeket szeretnének nevelni, jó esélyekkel indulnak. Emellett azonban maguknak kell modellezniük ezt a viselkedést, és egyértelmű leckéket kell adniuk arról, hogy miért jó […]
2023. Március 03.
kislányok önzetlenség
Fotó: Getty

A gyerekek természetüknél fogva együttérzőek. A Yale Baby Lab kutatása azt mutatja, hogy a kétévesnél fiatalabb gyerekek nagyobb elégedettséggel adnak édességet másoknak, mint hogy megtartsák maguknak. Ezért azok a szülők, akik kedves gyerekeket szeretnének nevelni, jó esélyekkel indulnak. Emellett azonban maguknak kell modellezniük ezt a viselkedést, és egyértelmű leckéket kell adniuk arról, hogy miért jó választás az önzetlenség. Dale Atkins, aki könyvet is írt az empátiára nevelés témakörében, nyolc módszert mutat arra, ahogyan a szülők ideálképpé tehetik a kedvességet, és megtaníthatják gyerekeiket az együttérzésre, amit a fatherly.com adott közre.

1.  Megerősítenek 

Dale szerint az együttérző gyerekek nevelése nem a kedvességre való konkrét tanítást jelenti. Inkább arról van szó, hogy ösztönözzük a gyermek pozitív viselkedését – érdekes és kíváncsiságot fejlesztő módon. „A kedves gyerekek érdeklődnek más emberek iránt, elfogadóak, nem ítélkezők” – mondja Dale. – Hajlandóak meghallgatni másokat, és empatikusak. Ha például egy gyerek különösen udvarias egy felszolgálóval vagy valakivel az élelmiszerboltban, a szülőknek meg kell dicsérniük ezt.

2.  Kedvesek mások előtt

A gyerekek mindent látnak. Tehát ha a szülők kedves gyereket akarnak nevelni, nekik maguknak is kedvesnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy következetesnek kell lenni a kedvesség megnyilvánulásaiban (például segíteni valakinek felvinni egy babakocsit egy lépcsőn. Amikor a kedves cselekedetek rutinszerűek, a gyerekek normának tekintik őket, és ez reaktívvá válik.  

3.  Elmagyarázzák cselekedeteiket

Azoknak a szülőknek, akik olyan gyerekeket akarnak nevelni, akikben a kedvesség érzése belsővé vált, a megfelelő időben meg kell magyarázniuk, miért tesznek jót másokért. Például: „Jól érzem magam, ha segíthetek.” Ha például valaki azért jön haza később, mert segített valakinek, akinek elromlott az autója, elmagyarázzák, miért késett. Elmondod a gyerekeidnek, miért fontos, hogy segítettél, és hogy családként ez fontos érték.

4.  Hálásak a gyerekeikért és az életükért

Fontos, hogy a szülők rendszeresen kifejezzék hálájukat. Például köszönetet mondunk a házastársukért, a gyerekekért, a családjukért és a barátokért, de még a mindennapi apróságokért is. „A gyerekeknek tudniuk kell, hogy a hála az élet megbecsülésének része, mert ha valaki értékeli az életét, általában kedves lesz másokkal” – mondja Atkins.

5.  Kerülik, hogy nyilvánosan szidják a gyerekeiket  

A szülőknek meg kell próbálniuk megőrizniük a hidegvérüket – különösen nyilvános helyen. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Különben a fontos üzenet, amit ezzel a gyereküknek küldenek, elveszhet a haragjukban. Inkább mondjuk ezt: „Most tényleg nagyon ideges vagyok, ezért inkább nem akarok beszélni veled, mert át kell gondolnom a dolgot.”Azok a szülők, akik képesek ezt megtenni, valóban jó példát mutatnak a gyerekeik számára. Hiszen fontos, hogy ne hozd zavarba a gyerekedet mások előtt.

6.  Mindig empátiát mutatnak saját gyermekük felé

A gyerekek összezavarnak. Nagyon. Lényeges azonban, hogy a szülők empátiát mutassanak, még akkor is, ha fegyelmezniük kell magukat. Tegyük fel tehát, hogy a gyerekünk megüt egy másik gyereket, és a szülő észreveszi. Ilyenkor ne kapcsoljunk azonnal büntetés-üzemmódba. Ehelyett kérdezzük meg őt, miért érezte úgy, hogy ezt kell tennie.  

7.  Együtt olvasnak

A kutatások azt mutatják, hogy azok a 4, 5 és 6 évesek, akik olyan karakterekről olvasnak könyveket, akiknek élete messze eltér az övékétől, nyitottabbak és együttérzőbbek mások tapasztalataival szemben. „Meggyőző kutatások szólnak arról, hogy a gyerekeknek való olvasás segít abban, hogy összekapcsolódjanak és empátiát érezzenek. Megértik, hogy mások mentális állapotai, gondolatai, hiedelmei és preferenciái eltérnek a sajátjuktól.” – mondja Atkins.

8.  Felismerik, hogy az együttérzés tanítása sokáig tart

Hosszú időbe telik kifejleszteni az együttérzést, de egyszer csak sikerül. A lényeg, hogy következetesnek legyünk a cselekedeteinkben, a nevelésben, és tisztában legyünk azzal, hogy sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a „leckék” megragadjanak bennük.