Gyerek

A 8 éves kisfiú ablakából minden gyerek magával vihet egy játékot

Jacopo mindössze 8 éves, mégis történelmet írt az önzetlenségével. A firenzei kisfiút még a polgármester is meghívta magához, és több újság is cikkezett a jóságáról.
2021. Július 20.

Azt gondolja, adni legalább akkora öröm, mint kapni, ezért úgy döntött, hogy azokat a játékokat, amikkel már nem játszik, továbbajándékozza a nála kisebbeknek. Mivel egy földszinti lakásban élnek, sok járókelő halad el Jacopo szobája előtt, ő pedig ebből kovácsolt előnyt: portékáit az ablakpárkányra tette, majd egy “cégtáblát” is készített, amire ráírta, hogy minden ott található játék ingyen elvihető. “A gyerekek megörültek a lehetőségnek és tényleg elvitték, ami megtetszett nekik, Jacopo pedig azonnal újratöltötte a kirakatot” – írja az önzetlen kisfiúról szóló cikkben a Corriere Fiorentino.

Kezdeményezésének híre pár nap alatt bejárta Firenzét és mindenkit megérintett, még a város első embere, Dario Nardella sem maradt ki belőle. A polgármester néhány nappal ezelőtt a Palazzo Vecchioba invitálta Jacopot, aki lassan 1 hónapja “üzemelteti” az ingyenes játékboltot. A 8 éves firenzi kisfiú az anyukájának beszélt először arról, hogy azokat a játékait, amiket már nem használ, szeretné azokhoz a gyerekekhez eljuttatni, akiknek nem mindig tudnak új játékokat vásárolni a szüleik. Jacopo édesanyja egy percig sem akarta lebeszélni a kisfiút, akire most már nem csak a szülei nagyon büszkék, hanem egész Firenze.

Mindkettőjüket nagyon meglepte, amikor kiderült, hogy a város polgármestere is szeretné megismerni Jacopot, mert egészen meghatotta az ablakpárkányra kihelyezett apróságok híre. Dario Nardella és Jacopo találkozója nagyon jó hangulatban telt, hosszan beszélgettek fociról, zenéről és persze Firenzéről is. A kisfiú megemlítette a városvezetőnek, hogy ha kapna egy nagyobb ablakot a szobájáénál, akkor a vele egyidős barátai is csatlakoznának, ezért a polgármester áldását adta arra, hogy Firenze egyik frekventált parkjában “bővítsék az üzletet”.

Hogy a részleteket újra megbeszéljék, Jacopo hamarosan újra felkeresi majd Dario Nardellat. Anyukája, Nicoletta azt mesélte, hogy Jacopo nagy izgalommal készült az első beszélgetésre is, előző éjjel gyakorlatilag le sem hunyta a szemét! Amíg ki nem dolgozzák a pontos elképzelést, Firenzében máris egyre többen követik Jacopo példáját: sok gyerek szedte össze használaton kívüli játékait, és vitte el Jacopo ablakába, ahonnan bárki elveheti, akinek megtetszik valamelyik. Jacopo és családja hamarosan 15 napos vakációra indul, ám még az utazás előtt gondoskodik arról, hogy tájékoztassa kis klienseit az újranyitás napjáról.

Ha Firenzében jártok és szívesen felkeresnétek Jacopo üzletét – remélve, hogy nem lesz épp szabadságon – a Cure városrészben található Viuzzo dei Bruni 32. alatt találjátok!

Hova vigyük itthon a megunt játékokat?

Korábbi cikkünkben, amiben 5+1 klassz tippet adunk arra vonatkozóan, hogy mihez kezdhetünk a gyerekek használaton kívüli játékaival, mi is szót ejtettünk az elajándékozásról és a jótékonykodásról. Könnyen meggyőződhetsz róla a saját szemeddel, hogy Jacopo igazat szólt: nagyszerű érzés boldognak látni azt a gyereket, akinél új életet kezdenek a használaton kívüli játékok! “Azokat a játékokat, amik nem képviselnek igazi értéket, vidd el ajándékba egy másik családnak, és meglátod, hatalmas sikered lesz vele!” – olvasható az összeállításban.

A helyi könyvtár, bölcsőde, kórház, orvosi rendelő vagy családsegítő is örömmel fogadhatja a nem használt játékokat, megunt plüssöket, színes és fehér papírokat, ceruzákat. Ezek a helyek nagyon szűkös költségvetéssel dolgoznak, ezért nagyra értékelik azokat a holmikat, amikkel örömet szerezhetnek a gyerekeknek.