Kisgyerek

9 biztonsági szabály, amit végre elhagyhatsz, ha már kicsit nagyobb a gyermeked

A biztonsági szabályok a gyerekek érdekeit szolgálják, de egy életkor után már lazíthattok. Persze az enyhítést is óvatosan kell kezdeni.
2022. Január 13.
Figyelj a biztonságra (Fotó: Getty Images)

Egy kisbabánál nem is kérdés, hogy mindent meg kell tenni a biztonsága érdekében. Ezek a szabályok azonban gyakran nehezítik is az életet, a korlátozásokat pedig el lehet hagyni, ha a gyerek már nagyobb.

A parents.com összeszedte, hogy melyik szabályon mikor és hogy érdemes lazítani.

1. A szőlő és a virsli feldarabolása

A kicsi, gömbölyű és kemény ételek jelentős fulladásveszélyt jelentenek a kisgyermekek számára, ezért az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azt javasolja, hogy szeleteld fel őket kisebb falatokra, egészen a gyerek 5 éves koráig.

Fontos, hogy amikor már nem vágod apróra a virslit vagy felezed meg a szőlőt, akkor beszélgess el a gyermekeddel, figyelmeztesd, hogy mindig üljön le étkezés közben, ne ugráljon és ne kapkodjon.

2. Háton altatás

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázata miatt a csecsemőket lefekvéskor és szunyókáláskor az első életévükben hanyatt kell fektetni. Persze gyakran egy-egy jó szándékú nagymama megjegyzi, hogy az ő idejében még nem volt ilyen előírás és hason is jól elaludtak a gyerekek, de megéri ragaszkodni a tervhez: a SIDS-szel összefüggő halálesetek száma folyamatosan csökkent a “Biztonságos alvás” kampány 1994-es indulása óta, ami azt bizonyítja, hogy a háton történő alvás messze a legbiztonságosabb lehetőség a csecsemők számára.

Körülbelül 4-6 hónapos korukban a legtöbb gyermek elkezd magától megfordulni, de ettől ne aggódj! Ekkor már nem kell egész éjjel ébren maradnod és visszafordítanod a babát. Csak az a fontos, hogyha a baba tud önállóan ülni és gurulni, akkor is mindig a hátán aludjon el, és hagyd, hogy magától forduljon át.

3. A fluoridos fogkrém

Túl sok fluorid bevitele korai életkorban fluorózist (maradandó fehér foltokat vagy csíkokat a fogakon), és nagy mennyiségű gyomorproblémákat, például fájdalmat, hányingert, hányást vagy hasmenést okozhat, ezért az egészségügyi szakértők azt tanácsolják, hogy tartsátok be a korlátozást.

De amint kibújnak az első fogacskák, egy rizsszemnyi fogkrémet tehetsz a pici fogkeféjére. Fontos, hogy amíg nem tud köpni, addig ne növeljétek a fogkrém mennyiségét. 

4. Párnák, takarók és egyéb ágyneműk – és a kiságy

A hangulatos dekoráció aranyos, de nem biztonságos, ha csecsemőágyról van szó. Éppen ezért az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a laza ágyneműt és a puha tárgyakat – beleértve a borulásgátlókat, takarókat, párnákat és plüssállatokat – tartsd  távol a kiságyból, amíg a baba legalább 1 éves lesz.

Ha attól tartasz, hogy a baba fázhat takaró nélkül, különösen a hidegebb hónapokban, legfeljebb egy plusz rétegbe öltöztesd fel, vagy adj rá éjszakára babahálózsákot. Ügyelj a matracra is: válasszatok egyenletesen szilárd, sima felületet – sok modell puha és kemény oldallal rendelkezik-egészen gyermeked első születésnapjáig. Akkor kemény egy matrac, ha nem süpped be, ha egy baba fekszik rajta. Amikor gyermeked betölti a 2. életévét, egy keményebb kispárnát is a feje alá tehetsz.

5. A konnektorvédő

Bár ez egy bölcs szabály, amikor kisgyerekek vannak a közelben, nem kell, hogy örökké bajlódni a konnektorvédőkkel.  Gyereke válogatja, de 6-7 éves korukban már elhagyhatod, ha biztos vagy benne, hogy gyermeked érti, mekkora baj lenne abból, ha belenyúlna vagy játékokat tömködne a konnektorba.

Persze vannak kisebb gyerekek, akik a védőt is kipiszkálják, náluk sokszor csak az segít, ha átmenetileg egy nehezebb bútort tolsz a konnektor elé.

6. Gyerekzár az autó ablakain és ajtóin

Jó ötlet megtanítani gyermekeit, hogy ne játsszanak az ablakkapcsolókkal és az ajtókilincsekkel a járműben – tanácsolja Tammy Franks, a Nemzeti Biztonsági Tanács (NSC) mobilitásbiztonsági programvezetője.

Természetesen gyerekenként változó, hogy a kicsik milyen életkorban fogják fel, mennyire fontos, hogy baj lehet az ajtónyitogatásból.

7. A fulladásveszély megelőzése

A kisgyermekek hajlamosak sok mindent a szájukba venni, és 3 éves koruk előtt még nem igazán képesek kontrollálni impulzusaikat és mérlegelni a következményeket. Vagyis minden apró és/vagy veszélyes tárgyat távol kell tőlük tartani.

A 3 évesek már nem vesznek mindent a szájukba, így fokozatosan adhatsz a kezük üyébe apróbb tárgyakat is.

8. Lezárt lépcsők

A lezuhanásgátló kapukat, rácsokat 6-24 hónapos kor közötti gyermekek számára tervezték. Ezért, amikor a kicsi már kétéves lesz, nyugodtan leszerelheted ezeket a rácsokat.

Ha pedig a kicsi már fel tud mászni egy ilyen rácsra, akkor inkább előbb szedd le, hiszen akkor nagy az esélye, hogy még magasabbról zuhan le. Ha mód van rá, mindig függőleges lécezésű legyen a rács, de még jobb, ha finom hálóból vagy tömör plexiből készült a lezáró.

9. Felügyelet nélküli fürdés?!

A fulladás a gyermekhalandóság egyik vezető oka. A csecsemőket és a kisgyermekeket egyetlen pillanatra sem szabad egyedül a kádban hagyni, mivel nincs meg a stabilitásuk ahhoz, hogy egyenesen maradjanak.

Miután a gyerekek elérik a 3. életévüket, a szakértők véleménye megoszlik: Vannak, akik azt javasolják, hogy várja meg, amíg a gyermek megtanul úszni, hogy egyedül hagyja őket fürdéskor. míg mások elismerik, hogy ha gyermeke verbálisan elég érett ahhoz, hogy állandóan kommunikáljon veled, jó lehet, ha rövid időre eltávolodnak tőle. Ha egy pillanatra magára akarod hagyni az óvodás gyermekedet, kérd meg, hogy fürdés közben mondjon el egy történetet vagy énekeljen el egy hangos dalt. Így tudni fogod, hogy jól van, és azonnal visszatérhetsz hozzá, ha hirtelen elhallgat.