Kisgyerek

A CSOK és a babaváró is bukhat a bankok hitelkártya-gyakorlata miatt

A jövedelemarányos törlesztési mutató a hitelkártya hitelkeretével is számol egy új hitel felvételekor, méghozzá a keret 5 százalékával.
2020. November 30.
A CSOK és a babaváró is bukhat a bankok hitelkártya-gyakorlata miatt (fotó: Getty Images)

A járvány miatt még márciusban bevezették a THM-plafont, amely szerint a március 18. után folyósított fogyasztási hitelek, így a hitelkártyák THM-e sem haladhatta meg az 5 százalékpont plusz a jegybanki alapkamat mértékét. A bankok befagyasztották a hitelkártya-értékesítést, de hetekkel később már volt olyan bank, ahol lehetett hitelkártyát igényelni.

A jövedelemarányos törlesztési mutató a hitelkártya hitelkeretével is számol egy új hitel felvételekor, méghozzá a keret 5 százalékával. Azaz ha valakinek van hitelkártyája, hiába nem költ egyetlen forintot sem a kártyájáról, a bank a hitelbírálat során eleve úgy számol, hogy nekünk havonta rendszeresen fizetendő adósságunk van, ami befolyásolja, hogy vehetünk-e fel további hitelt, és ha igen, mekkorát – írja a 24.hu.

Ennek fényében és a járvány miatt is bizonyára akadnak olyan ügyfelek, akik csökkenteni vagy egyenesen megszüntetni szeretnék a hitelszámlájukat. A 24.hu cikke egy érzékletes példával magyarázza el, ez miért lehet fontos.

Tegyük fel, hogy 15 millió forint jelzáloghitelt szeretnénk felvenni 20 éves futamidővel, a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódussal, nettó 250 000 forintos jövedelemmel. A Bank360.hu kalkulátora szerint ennek a hitelnek attól függően, hogy melyik bankot választjuk, nagyjából 90 000 forint lesz az induló törlesztőrészlete – írja a lap.

A bank 40 százalékos jövedelem-terhelhetőséggel számol (a JTM-szabály 50 százalékot enged legalább 10 éves kamatperiódusú hitelnél, de ennél a bankok konzervatívabbak, főleg most). Ez azt jelenti, hogy az összes havi adósságunk ezzel a törlesztőrészlettel együtt nem haladhatja meg a havi nettó igazolt bevételünk 40 százalékát. Azaz nettó 250 000 forintos jövedelemnél legfeljebb 100 000 forintot fordíthatunk az összes hitel törlesztőrészletére. A fentiek alapján tehát nagy eséllyel megkapná az ügyfél a hitelt, hiszen a törlesztő 90 000 forint, a fizetése alapján viszont 100 000 a limit.

Ha azonban a példánkban szereplő ügyfelünk rendelkezik egy 300 000 forintos hitelkártya-kerettel, amit akár használ, akár nem, a jövedelemvizsgálat során öt százalékos súllyal esik latba. Azaz 15 000 forint havonta fizetendő törlesztővel számol a bank, ami azt jelenti, hogy nem egy legfeljebb 100 000 forint törlesztő részletű új hitelt kaphat meg, hanem csak egy 85 000 forintost. Ez az érték pedig alacsonyabb, mint a fenti, 15 millió forintos hitel törlesztőrészlete, és így nagy eséllyel nem fogja a bank engedélyezni a hitelt.

Ez az eljárás a babaváró hitel és a CSOK elbírálására is vonatkozik. A fentiek alapján érthető, ha valaki a keret csökkentése vagy a számla megszüntetése mellett dönt, már ha ezt hagynák a bankok. Ugyanis nem csupán az hiteligénylést fagyasztották be a bankok, hanem van olyan bank, ahol a szerződést módosítását sem engedélyezik, azaz van olyan bank, ahol lefelé sem lehet módosítani a keretet. Keretet emelni szinte sehol sem lehet, keretet csökkenteni több banknál is lehet, új kártyát pedig elvétve tudunk igényelni. Két bank van, ahol sem csökkenteni, sem emelni nem tudunk.

A CSOK és a babaváró is bukhat a bankok hitelkártya-gyakorlata miatt

Hogy mikor állhat vissza a régi rend, arról a lap azt írja, hogy ez egyelőre kérdéses, több pénzintézet is igyekszik januártól kínálni a régi-új termékeket, de van olyan bank, ahol inkább az első negyedévvel terveznek.

Forrás: 24.hu