Kisgyerek

A függetlenségtől a féltékenységig: így viselkednek a nagytesók

Amikor egy gyermekből nagy testvér lesz, biztosak lehetünk abban, hogy a viselkedésében lesznek változások. Alkalmazkodni fog az új családi dinamikához, de számíthatunk arra, hogy egy sor új tulajdonságot, képességet fedezünk fel a nagyobb gyerekünkben.
2021. Február 15.
A függetlenségtől a féltékenységig: így viselkednek a nagytesók (fotó: Getty Images)

A kisbaba megszületése azt is jelenti, hogy az addig egyedüli gyermekből egy csapásra testvér lesz. A következő hónapokban sok változást tapasztalhatsz meg a nagy testvérnél, a megnövekedett függetlenségi törekvésektől a segítőkészségig. A féltékenységről ne beszéljünk. Lesznek könnyebb és nehezebb időszakok, de minden nehézség ellenére sok csodálatos képességet, tulajdonságot is elsajátít a nagyobb gyermeked.

Regresszió

Sokszor előfordul, hogy a nagyobb gyerek egy már megugrott fejlődési fázist újra nehezen vesz, vagy “visszaesik”. Tipikus példa, amikor egy már szobatiszta gyermeknek újra pelenkára van szüksége, amikor testvére születik. De az is teljesen jellemző, hogy olyan dolgokban kér segítséget, amelyek önálló megoldása már egyáltalán nem okozott nehézséget korábban. Vagy sokkal hosszabbra is nyúlhat egy-egy altatás, ez is nagyon jellemző szokott lenni a kistestvér megérkezésével.

Ez sokszor nehéz, sőt egyenesen elkeserítő lehet a szülőnek, de fontos, hogy legyünk türelmesek és semmiképp se szégyenítsük meg, ne fegyelmezéssel próbáljuk megoldani a helyzetet. Inkább a pozitív megerősítés, bátorítás stratégiáját válasszuk, amikor nagy gyerekként viselkedik.

Fokozott függetlenségi törekvések

Éppen azért mert a kicsivel vagy elfoglalva, a nagyobb több szabadsághoz, függetlenséghez jut, és bár nagyban függ a korától és a képességeitől, észre fogod venni, hogy sokkal önállóbbá válik: harapnivalót készít magának, segítség nélkül átöltözik, egyedül készül a lefekvéshez.

Figyelemfelhívás

Mivel minden figyelmed a kisbabának jut, számíthatsz arra, hogy a nagyobb gyermeked mindenféle kreatív módon próbálja felhívni magára a figyelmet. Ez sok minden lehet, a dührohamtól, a féltékenységen át, de ahelyett, hogy mérgeskednél, próbál meg vele empatizálni. A gyerekek nem feltétlenül tudják, hogy mire van szükségük, pláne nem tudják kifejezni, így nekünk kell türelmesnek lennünk. Nyugtassuk meg, hogy ugyanúgy szeretjük őt.

Szülők utánzása

Tipikusnak mondható, hogy a kisbaba megjelenésével a nagyobb utánozni kezdi a szüleit, ő is szülőset játszik a babáival, plüssállataival. Vonódjunk be mi is: dicsérjük meg, hogy milyen szépen, jól gondoskodik a gyerekeiről.

Könnyebb rutinok

Elképzelhető, hogy éppen azért mert nagyon figyeli, hogy mit csinálsz a babával, a saját rutinjai is jobban beépülnek az életébe. Látja, hogyan cseréled ki a pelenkát, mikor eteted meg a babát, megtanulja, hogy ezek a lépések szükségesek.

Segítőkészség

Sok nagytestvér szeretne segíteni a baba körül, ha módodban áll, engedd meg neki. Ha éppen nem tud segíteni, akkor köszönjük meg neki, hogy eszébe jutott.Nem könnyű a nagy testvér szerepe, ezzel legyünk mindig tisztában. Fontos lenne, hogy hetente legalább 30 percet csak a nagyobb gyerekünkkel töltsünk el, amikor ő mondhatja meg, mit játsszunk, ő irányíthatja a közös tevékenységet. Hagyjuk, hadd segítsen, amikor és amiben csak tud.(Cikk forrása: romper.com)