Kisgyerek

A kisgyerekekre nem hat a ragályos ásítás

Egy brit tanulmány szerint a kisgyerekek nem reagálnak ásítással az ásításra, látszólag immúnisak az ásítás "ragályos" természetére. Ezzel szemben a felnőttek 50 százaléka képtelen megállni az ásítást, ha ásítozó embereket látnak.
2010. December 13.

A vizsgálat első felében James Anderson és Alisa Millen, a Stirlingi Egyetem munkatársai édesanyákat kértek meg, hogy figyeljék, milyen gyakran ásítanak a gyerekeik.

A 6-34 hónapos gyerekek többnyire csak reggel, vagy a délutáni alvás utáni ébredéskor ásítottak, de átlagosan mindössze naponta kétszer. Ez sokkal kevesebb, mint a felnőttek napi átlagos hét-kilenc ásítása. Az anyukák egyébként nem tapasztalták a ragályos ásítás jelenséget a gyerekeknél.

A kísérlet második felében 2 éves korú gyerekeknek videofelvételeket mutattak ásítozó babákról, és a 22 vizsgált gyerek közül mindössze hárman ásítottak a látvány hatására. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy míg az 5 éves kor alatti gyerekek nem fogékonyak a ragályos ásításra, mire elérik a 12 éves kort, már ugyanannyit ásítanak, mint a felnőttek.

Kisgyerekkorban még nem ragályos az ásítás

Anderson szerint, ahogy ezt egy korábbi vizsgálat is megmutatta, a ragályos ásítás az empátia jele, és ez a jellemvonás még nem fejlődik ki a 3-6 éves gyerekekben, valamint a gyerekekben még nem alakul ki annyi társadalmi gátlás, mint a felnőttekben, ők annyit és akkor ásítanak, mikor csak szeretnének.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress