Kisgyerek

A zöldség boldoggá tesz

Egy brit felmérés szerint a napi ötször zöldséget és gyümölcsöt evő gyerekek a legboldogabbak.
2014. Január 03.

A kutatás eredménye szerint a fiúk 37 százaléka sportolt napi szinten, míg a lányoknak csupán 22 százaléka. A tinédzserek hajlamosabbak voltak a zsíros és a gyorsételek választására, s kiderült, hogy kevésbé boldogabbak, mint fiatalabb társaik.

A gyorsételek és a cukros üdítők a gyerekeknél is egyre inkább elterjedő depresszió kiváltó okai lehetnek. Egy nemrég megjelent kutatási eredmény alapján ugyanis – amely 10-15 éveseket vett górcső alá – világossá vált, hogy az egészségesebben táplálkozóknak kétszer akkora esélyük van a boldogságra.

Az 5 000 megkérdezett gyermek több mint 85 százaléka vallotta be, hogy nem eszi meg az ajánlott napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt, ám akik igen, azok megduplázták az esélyüket a jó közérzetre. A nem és a kor kulcsfontosságú tényezőnek bizonyult, mivel az idősebbek javarészt elégedetlenebbek voltak, a lányok pedig hajlamosabbak az egészséges táplálkozásra.

“A korosabbaknak nagyobb beleszólásuk volt a saját étrendjükbe, ezért gyakrabban választhattak egészségtelen fogásokat” – fejtegette dr. Cara Booker, az Essexi Egyetem szakértője. A vizsgálat során 20 kérdéssel mérték föl a résztvevők boldogságát. Többek között olyanokkal, amelyek azt firtatták, hogy a gyerekek hogyan jönnek ki a társaikkal, nyitottan viselkedtek-e velük szemben, illetve éreztek-e nyugtalanságot vagy haragot.

A napi ötször zöldséget vagy gyümölcsöt evők voltak a legboldogabbak, míg a tőlük csupán 1-2 adaggal lemaradóknál 20 százalékkal volt magasabb a jó közérzet esélye. “A tinédzserek kevésbé voltak boldogok, de a kisebbeket jobban sújtották a társadalmi és érzelmi problémák, mivel kevésbé fejlett az érzelmi világuk” – tette hozzá dr. Booker.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is szerepet játszott az arányokban, mivel a megkérdezettek negyede vallotta be, hogy ivott a megelőző négy hétben, és 7 százalék cigarettázott. A dohányzóknak ötször kisebb esélyük volt a boldogságra, az alkoholfogyasztóknak pedig úgyszintén.

Forrás: Medipress