Kisgyerek

Az ártatlan játéknak könnyen könyökficam lehet a vége

A kisgyerekeket és az óvódásokat veszélyeztetheti elsősorban a könyökficam kialakulása. Ilyenkor az ínszalag kicsúszik a helyéről és beszorul a könyökízület két csontja közé.
2017. Március 09.

A hintáztatás jó móka, de veszélyes!

Van, hogy a probléma magától megoldódik, de sokszor csak egy egészségügyi szakember tudja visszatenni a helyére az ínszalagot, egy gyors, finom mozdulattal. A könyökficam enyhe fájdalommal jár, de hosszú távon nem okoz semmilyen károsodást. Érdemes tudni, hogyan előzhetjük meg a problémát, hogy elkerüljük a kellemetlenséget.

Ez okozza a könyökficamot

A könyökficam az 1-4 éves gyerekeket érinti. A kisgyerekek ínszalagja még egy kicsit laza, így egy rossz mozdulat következtében könnyen elmozdulhat a helyéről és beragadhat két csont közé. Egy apró, rossz mozdulat is elég ahhoz, hogy a kisgyerek ilyen sérülést szenvedjen. Lássuk a leggyakoribb eseteket!- Ha a kezénél fogva húzzuk a gyereket. Soha ne emeld fel a kisbabát vagy a kisgyereket a kezénél vagy csuklójánál fogva, mert az nagyon megterheli a könyökét. Ha felemeled, mindig a hónalja alatt fogd őt.- Ha hintáztatod a gyereket. Ha a kezénél vagy csuklójánál fogva hintáztatod a kisgyermeked, nyomást gyakorolsz a könyökére.- Ha megrántod a karját. Mindig gyengéden nyúlj egy kisgyerekhez. Ha magadhoz rántod vagy húzod őt, könnyen előfordulhat, hogy az ínszalag kicsúszik a helyéről.- Ha esés közben elkapod a karját. Persze az sem jó, ha elesik a gyermeked, de ha ilyenkor a karja után kapva próbálod megóvni őt, azzal megnyúlhat a könyöke.- Ha gurul a kicsi. Akár még az ide-oda gurulgatás a kiságyban vagy a padlón is okozhat könyökficamot a kisbabáknál és kisgyerekeknél.Ahogy nő a gyerek, egyre kisebb az esélye annak, hogy ilyen sérülést szerezzen, mert az ínszalagjai kötöttebbé és erősebbé válnak. 5 éves kor felett már nagyon ritka, ha egy gyereknek könyökficama van.

Jelek és tünetek

A könyökficam nem okoz deformálódást vagy duzzanatot, így sokszor nehéz észrevenni. Ami feltűnhet, hogy a gyermeked nem használja az egyik karját, mert a mozgatása fájdalmas számára. Ilyenkor azt a karját egyenesen vagy enyhén behajlítva tartja a teste mellett. Sokszor nehéz megállapítani, hogy egy baleset könyökficamot vagy esetleg törést, zúzódás okozott a kisgyermek karjában, ezért fontos, hogy lássa orvos, ha a gyermek könyöke megsérült.

Kezelés

Az orvos megvizsgálja a gyermek karját, kérdéseket tesz fel a sérüléssel kapcsolatban. Röntgenre csak akkor lesz szükség, ha úgy véli, akár törést is okozhatott a baleset. Ha semmi nem utal komolyabb problémára, nincs duzzanat vagy egyéb sérülés a könyöknél, akkor az orvos egy gyengéd, gyors mozdulattal teszi a helyére az ínszalagot.Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a kisgyermek a szülő ölében ül, az orvos egyenes helyzetből óvatosan felfelé hajlítja vagy kiegyenesíti a kart, miközben a tenyeret a padló felé fordítja. Ez mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. A gyerekek érezhetnek egy kis fájdalmat néhány pillanatra, de ez hamar elmúlik, 5-10 perccel később pedig már ugyanúgy tudják használni a sérült karjukat is.Vannak gyerekek, akik továbbra is éreznek némi fájdalmat (vagy csak tartanak tőle) és nem szeretnék használni a karjukat, ilyenkor az orvos akár fel is kötheti azt. Bizonyos esetekben sínbe is teheti a gyerek karját néhány napra, amíg egy specialista nem vizsgálja meg.

Megelőzés

Ha egy kisgyereknek egyszer már volt könyökficama, a későbbiekben is hajlamos lehet rá. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne húzzuk, rántsuk, hintáztassuk a gyermeküket a kezénél vagy karjánál fogva. Ha másra bízzuk őt, akkor a gondozóját is figyelmeztessük erre. Vannak azonban olyan gyerekek is, akik hajlamosabbak a könyökficamra, és akármennyire is figyelünk a megelőzésre, nem tudjuk megakadályozni a kiújulását.Kapcsolódó cikkek: