Kisgyerek

Ne húzzuk a karjánál fogva!

Anya és apa között kézen fogva sétál Palika, néha magasba repítik a szülők. Évikét két kezénél fogva forgatja körbe a papa a levegőben, repülőznek. Ez nem mindig jó játék!
2007. November 11.

A test súlya alatt meghúzódhatnak a karok, kificamodhat a könyök. Ez történik akkor is, amikor a felnőtt azt szeretné megakadályozni, hogy a kisgyerek leszaladjon a járdáról, vagy hogy dühében levesse magát a földre, esetleg a küszöbön álló esést elkerülendő a karjánál fogva tartja vissza.

Ne húzzuk a karjánál fogva!

A karokra ilyenkor néhány másodpercig 13-18 kilogrammos súly nehezedik. A gyerek hirtelen éles fájdalmat érez a könyökében, majd másik kezével átölelve, mozdulatlanul, élettelenül tartja a karját. A kezét egyáltalán nem használja, hosszan, fájdalmasan sír.

A gyermeksebészeten az orvos egyetlen határozott mozdulattal helyére teszi a kificamodott ízületet, kis idő múlva a kicsi semmit nem érez már a fájdalomból. Mi ne próbálkozzunk a helyrerántással, masszírozással, borogatással, csak felesleges fájdalmat okozunk a gyereknek, inkább minél előbb vigyük orvoshoz. Addig is biztosítsuk a kar mozdulatlanságát: kössük fel puha kendővel abban a szögben, amit legkevésbé fájlal.

A ficamok gyermekkorban viszonylag ritkák. Típusos klinikai képpel jelentkeznek, de olykor hasonlóak lehetnek a törésekhez.

A diagnózis kétirányú röntgenfelvétellel szinte mindig felállítható, nehézséggel akkor találkozunk, amikor a csontosodási magvak még nem jelentek meg.

Öt éves kor felett a felső végtag sérülései vezetik a listát, ezen belül iskoláskorban a kézsérülések az elsők. Későbbi életkorban egyre gyakoribbak lesznek az alsó végtag sérülései.

A sérülések fajtái közül leggyakoribbak a zúzódások (20–50%) és a sebek (18–40%). A törések előfordulása 9–26%, míg a ficamoké, rándulásoké 5–14%.

Kapcsolódó cikkeink:

Zúzódás, véraláfutás, horzsolás, rándulás, húzódás, szálkák

Azonnal az orvoshoz?

Forrás: Kismama magazin