Kisgyerek

Muszáj barátkozni? Így kezeld jól a játszótéri szülőtársakat

Szerencse, ha a gyereked kis barátjának a szülei is szimpatikusak és megtalálod velük a hangot – de ez nem mindig van így. Mit tehetsz, ha nincs kedved barátkozni? Mutatjuk.
2023. Június 19.
anyukák kisgyerekkel játszótéren hintáznak
Fotó: Getty Images

A bölcsis, ovis években, és még a kisiskolás kor elején a gyereknek akkor van szociális élete, ha te összehozod neki. Vagyis csakis úgy tud barátkozni, közös programokon részt venni, ha te ezt lehetővé teszed – a gyerektársak szüleivel közösen. Szóval ha a gyereked barátkozik, az automatikusan számodra is új ismeretségeket jelent. Szerencsés esetben szimpátia, összhang, később akár barátság is lehet egy-egy kapcsolódásból, de bizony az is megesik, hogy te nem vagy épp barátkozós kedvedben, vagy hogy az adott szülőtárssal nem találod meg a közös hangot

Nem árt ez utóbbi helyzeteket is ügyesen kezelni, sok kellemetlenséget spórolhatsz meg magadnak. De az ügyes kezelésen egyáltalán nem azt értjük, hogy minden körülmények között „jópofizni” kell, és mindig a legjobb, legtársaságibb arcodat mutatnod.

Nem kell mindenkivel összebarátkozni, akiknek a gyerekével a te gyerkőcöd összehaverkodik, és nem muszáj folyton erőltetett beszélgetésekbe bonyolódnod a homokozó szélén ülve.

Az Itstheconsciousmom Instagram-oldal szakértője, Erin Morrison szuper tippjeiből válogattunk, hogyan kezelheted jól a nem egyértelmű „szülőbarátkozós” helyzeteket.

1. A csend rendben van

A legtöbben azt érezzük társaságban, amikor szünetel vagy akadozik a beszélgetés, hogy mindenáron találnunk kell valamilyen témát, lehetőleg olyat, amiben okosnak tűnünk… Pedig ez egyáltalán nincs így. Amikor a játszótéren nincs könnyen adódó közös téma, és jobban esne csendben maradnod, tedd azt! Teljesen rendben van, ha nézelődsz, figyeled a gyerekedet, és nem erőlteted a beszélgetést. Miért lenne muszáj két szinte idegen embernek órákat csevegni?!? Nem az. Nyugodtan maradj csöndben.

2. Ha mégis beszélgetnél: kérdezz

Ha szívesen beszélgetnél, mert bár nem ismered még az adott szülőt, de szimpatikusnak tűnik, ám nem tudod, hogyan, miről, akkor egyszerűen csak tegyél fel kérdéseket. A családról, a gyerekről, munkáról, hobbiról – és figyelj oda arra, amit mondanak. Legyél értő és figyelmes hallgatóság – lehet, hogy egy csomó hasznos infót is tanulhatsz, hiszen valószínűleg nagyjából egykorúak a gyerekeitek. És ha közben kiderül, hogy mégsem vagytok annyira egymásra hangoldóva, legközelebb választhatod a csöndes elmélkedést.

3. Ne erőltesd

Jó, ha van egy-két anyuka-barátod (olyan barátnő, akit a közös játszóterezések, gyerekbulik során ismertél meg), de ez nem mindenkinek jön össze. Ne érezd kötelezőnek, teljesen rendben van, ha az adott társaságból épp nem tudsz senkivel szorosabban kapcsolódni. Helyette fókuszálj inkább a gyerekedre: azért vagy a játszón, buliban, hogy őt segíts, rá vigyázz, neki segíts barátkozni, neked nem kell csak ezért barátokat szerezned.

Mi van, ha nem kedvelem a szülőt?

A gyereked új kis barátjával teljesen egymásra vannak kattanva – te viszont egyáltalán nem mondhatod el ugyanezt az ő szülőjéről – néha ilyen is előfordul. Vajon mit lehet ilyenkor tenni? Elisa Cinelli, a VerywellFamily szakértője az alábbiakat javasolja:

  • Ha félre tudod tenni az ellenszenvedet a gyereked érdekében, akkor tedd meg. Törekedj erre, és alkalmazd a fenti trükköket.
  • Ha úgy érzed, hogy valami nagyon nem oké, ne menj bele közös különprogramokba, ne menjetek hozzájuk vendégségbe, és te se hívd meg őket.
  • Ha olyasmiről szeretne beszélgetni, ami téged nem érdekel, azért egy bizonyos szintig mégis próbálj meg érdeklődő maradni. Ha már nagyon elfáradtál a társalgásban, akkor tudod, oké csendben maradni.
  • Amennyiben vannak olyan témák, amelyekről nagyon eltérő a véleményetek (politika, gyereknevelés, ilyesmik terén), igyekezz ezeket kerülni. Nem kell meggyőznöd a másikat az igazadról, a játszótér, játszóház erre nem a legmegfelelőbb terep.
  • Amikor valamiben nagyon nem értetek egyet, zárd rövidre a beszélgetést, de maradj kedves. Rendben van elmondani, ha valami olyasmiről van szó, amivel nagyon nem tudsz azonosulni, de a vérre menő vitának nem itt van a helye. Tartsd észben: azért vagytok itt, hogy a gyerek jól érezze magát, és nem azért, hogy vitába bonyolódj vagy győzködni akarj bárkit.
  • Ne mondj rosszat a másik szülőről – különösen a gyerek vagy másik szülőtárs előtt ne.
  • Könnyebb, ha úgy szervezel közös programokat, hogy más gyerekek és szülők is vannak ott. Csoportban könnyebben megy a csevegés, és simán lehet, hogy más megtalálja a hangot azzal, akivel te épp nem.

Forrás: Itstheconsciousmom, Verywellfamily.com