Kisgyerek

Bölcsőde-betegség

Már a méhen belül gátlódhat valamely immunanyag képzése. Többféle gátlás eredményeként a gyermeket ezernyi fertőzés veszélyezteti, melyek gyakori ismétlődése még inkább kimeríti az immunrendszert.
2002. November 29.

A védelem csökken

Ilyenkor átmeneti immunitáscsökkenésről beszélünk – a ‘bölcsőde-betegség’, a sorozatos légúti infekciók, fülgyulladások kialakulásakor. Ismeretesek olyan immunhiányos állapotok, melyekben csak egy védő komponens nincs meg vagy csökkent mennyiségben van jelen. Ez a szelektív hiány, mely egy-egy betegséghez kapcsolt: például asztma bronchiale, csalánkiütés, szénanátha, étel- és gyógyszerallergia.

Bölcsőde-betegség – átmeneti immunitáscsökkenés

Az immunrendszer fejlődésében vezető szerepet játszik egy – a szegycsont mögött elhelyezkedő – nyirokszerv, a thymus (csecsemőmirigy), mely már a terhesség 9. hetében megkezdi a működését. Szüléskor bizonyos ellenanyag kerül az anyából a csecsemőbe, aki hamarosan maga is elkezdi azt képezni.

A védőanyagok másik bejutási módja az anyatej. Ha a méhen belüli életben emelkedett a szintjük, az intrauterin (méhen belüli) fertőzésre utal. Mivel az újszülöttek még nem tudják elmondani, mi fáj nekik, az ellenanyagok szintjének mérése jó diagnosztikus segítség az ő esetükben is. Az immunrendszer csökkent működését váltják ki bizonyos gyógyszerek is, mint a kortikoszteroidok.

Az erősítés módja

Roborálásuk történhet gyógynövény-tartalmú készítményekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a fontos nyomelemekkel. Ezek a szervezet enzimatikus reakcióinak aktiválásában és gátlásában elengedhetetlenek, tehát minden működésüknél jelen vannak. Ilyen esszenciális nyomelemek: cink, jód, kobalt, mangán, molibdén, réz, szelén, króm, vas; de fontos a fluor, a bór, a nikkel, a vanádium is. Vannak olyan – babákat is érintő – betegségek, amelyek nyomelem-hiánnyal függnek össze.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Baba Magazin