Kisgyerek

Boldogabb, nyugodtabb gyereket szeretnél? Egyszerűsíts és szelektálj!

Amikor leegyszerűsíted a gyermeked világát, életét, az teret engedhet a pozitív növekedésnek, a kreativitásnak és a kikapcsolódásnak.
2020. November 04.
Boldogabb, nyugodtabb gyereket szeretnél? Egyszerűsítsd le a dolgait. (Fotó: Getty Images)

Ha úgy érzed, az időbeosztások és a képernyők miatt kezded elveszíteni a kapcsolatot a gyermekeddel, az jelezheti, hogy eljött az ideje az egyszerűsítésnek. A gyerekek akkor tudnak fejlődni, ha van idejük és terük felfedezni a világukat, a “túl sok” korlátozása nélkül.

A “túl sok” túlterhelő lehet és stresszes, legyen szó túl sok holmiról, túl sok információról, túl sok tevékenységről, túl sok választási lehetőségről, túlzott rohanásról. A túl sok tennivaló túlterhelheti a gyermeket, és felesleges stresszhez vezethet otthon és az iskolában is.

Ha leegyszerűsíted a rutinját, a környezetét, csökkented az túlterhelődését az információból és a tevékenységekből fakadóan, az segíthet a vitákat, a dühkitöréseket is csökkenteni.

Amikor leegyszerűsíted a gyermeked világát, életét, az teret engedhet a pozitív növekedésnek, a kreativitásnak és a kikapcsolódásnak.

Kim John Payne, a Simplicity Parenting (Egyszerű szülőség) szerzője szerint “a mai viselkedési problémák közül sok abból adódik, hogy a gyerekeknek túl sok a dolga, és feszített tempójú életet élnek”. Szerinte például sok amerikai gyermek tapasztal szenzoros túlterhelődést, a túl sok holmi, túl sok választási lehetőség, és a túl sok információ miatt. Egy egyszerűbb keretrendszer segíthet csökkenteni a gyermekek napi stresszét, így boldogabbak, sikeresebbek lehetnek.

“A gyerekeknek időre van szüksége, hogy önmagukká válhassanak, a játék és a társas interakció révén. Ha elárasztasz, túlterhelsz egy gyermeket dolgokkal, választásokkal és látszólagos választásokkal, akkor csak egy érzelmi gesztust ismer majd: Még! Többet!”

Payne szerint a legkönnyebben az otthoni környezetben lehet az egyszerűsítést elkezdeni: “Amint csökken a gyermek játékainak mennyisége és a rendetlenség, nő a figyelme és a képessége a mély játékra. A túl sok holmi túl kevés időt és nem elegendő mélységet jelent, amikor a világot fedezi fel.”

Számold fel a rendetlenséget

Amikor szelektálod a játékokat, olyanokat érdemes megtartani, amelyekkel mindig szeret játszani a gyermek, és hosszú ideig leköti. Gyakran a kedvenc játékok egyszerűbbek – például a plüssállatok, a babák, az építőjátékok, a kisvonatok és autók, a jelmezek, a kézműves dolgok.

A szobában egyszerre legyen kevesebb könyv, néhány kedvenccel, a többit pakold el máshova, és a gyerekszoba könyvtárát építsd fel úgy, hogy egyszerre csak 1-2 új kötet kerüljön be. Némi szövettel, párnával készíts játszóházat, játszó sarkot, és hagyj időt a gyermekednek, hogy megteremtse a saját világát az egyszerűbb játékválasztékból.

Legyen prioritás a pihenés

Ha a gyerekek az iskolán kívül különórákra, edzésekre is járnak, stresszesnek, kaotikusnak érezhetik a dolgokat, mert hiányzik a kreatív játékhoz és felfedezéshez szükséges szabadidejük. Amikor például korlátozod a képernyőidőt, akkor kevésbé terelődik majd el gyermeked figyelme, és segíthetsz neki, hogy örömét lelje a jelen pillanatban.

Ahogy Payne írja könyvében: “A pihenés táplálja a kreativitást, az pedig az aktivitást. Az aktivitás táplálja a pihenést, az pedig fenntartja a kreativitást. Mindegyik merít a másikból és hozzájárul a másikhoz.”

Ha a gyermek csak egy-két kedvenc tevékenységét végzi, akkor lesz elég szabadideje játszani és felfedezni, és arra is, hogy a választott tevékenységét valóban gyakorolja, és arra összpontosítson. A fizikai rendetlenség csökkentése segít egy kiszámítható ritmust kialakítani, és a szülőknek is jobb, ha ésszerűsítik a tevékenységeket.

Az egyszerűsítéssel arra tudunk fókuszálni, amit valóban értékelünk, nem azzal töltjük a napokat, hogy arra reagáljunk, amit az élet nap mint nap elénk sodor. Az egyszerűsítés egy folyamat, nem lehet egy délután vagy hétvégén befejezni. Időbe telik csökkenteni a holmikat, a szokásokat megváltoztatni, új ritmust kialakítani. Kezdd apró változtatásokkal, és tartsd szem előtt, mit szeretnél, milyen legyen a családotok élete. Fontos: a család igényei a világ által követelt dolgok előtt állnak. Az egyszerűsítésre való törekvés azt jelenti, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amikor eltávolodunk a “túl soktól”. A kevesebb segíthet a gyerekeknek kitalálni, mit szeretnének, mit akarnak igazán.

A cikk forrása: mother.ly via greenchildmagazine.com