Kisgyerek

Egy vadidegen ajánlotta fel a máját, hogy megmentse a kisfiút

Egy a család számára vadidegen ápolónő ajánlotta fel a mája egy részét, hogy megmentse a 20 hónapos kisfiút.
2023. Szeptember 11.
máj
Kép: Getty Images

Logan Salvánál nem sokkal születése után diagnosztizálták az Alagille-szindrómát, egy olyan genetikai rendellenességet, amely májelégtelenséghez vezethet – adta hírül a National Institutes of Health. A floridai Ocalában élő Logan családja tudta, hogy kisfiúknak májátültetésre lesz szüksége.

Mivel a májátültetésre várakozók listája öt évre becsülhető, a Logan család az élődonoros májátültetés mellett döntött, ami azt jelenti, hogy egy egészséges személy a májának egy részét átadja a fiúnak. Mivel Logan családban senki sem volt megfelelő donor, a keresést végül kiterjesztették.

Nem sokkal később Makenzie Beach, a pennsylvaniai Erie-ben dolgozó ápolónő megtudta, hogy ő a tökéletes donor a kisfiúnak.

„Szerintem ez így volt helyes. Én is arra vágynék hasonló helyzetben, hogy valaki ezt megtegye a családomért” – mondta Beach egy interjúban, amelyet a pittsburghi UPMC Gyermekkórház osztott meg, ahol a transzplantációs műtétre sor került. “Egészséges vagyok,  rengeteg segítségem van, így nem láttam okot arra, hogy miért ne segítsek. Egy hónapnyi kényelmetlenség nagyon-nagyon kis árnak tűnt.”

Már az átültetést tervezték, amikor a kisfiú RSV-fertőzést kapott, de az ápolónő jelezte a család felé, hogy tud várni. Miután a kisfiú meggyógyult, sor került a műtétre, ami sikeresen lezajlott.

Végül június 8-án Beach és Logan átesett a transzplantációs műtéten, amelyet sikeresnek ítéltek.

Az élő donor csak a májának egy részét adományozza, a megmaradó máj néhány hónapon belül visszanő a normál méretére és kapacitására. A máj adományozott része is növekszik, és helyreállítja a normális májfunkciót.

Beach elmondta, hogy a transzplantáció után néhány héttel visszatért dolgozni. „Sok mindent tanultam, és sokkal jobb ápolónő lettem azáltal, hogy végigcsináltam ezt az egészet” – fogalmazott.

Augusztusban a donor és a kisfiú megismerték egymást, igaz nem személyesen, hanem Zoomon, hiszen távol élnek egymástól. Természetesen a család nagyon hálás az ápolónőnek.

forrás: Good Morning America