Kisgyerek

Ehetnek a gyerekek sushit?

Mennyire egészséges egy totyogónak?
2024. Július 10.

A kisgyermekek nem ritkán válogatósak, ezért kihívást jelenthet olyan egészséges ételeket találni, amelyeket szívesen megesznek. Néha egy kis újdonság segíthet motiválni a gyerekeket, hogy egészséges ételeket, például zöldséget vagy halat egyenek. A sushi szórakoztató is lehet egy kisgyereknek, mert az ujjaikkal, kis falatokként ehetik meg. De nem mindenféle sushi biztonságos a kisgyerekek számára.

A sushi főtt, ecetes rizsből készített népszerű japán étel, amelyet sok mindennel kombinálhatunk még, egyik tipikus fajtája a nyers hal hozzáadásával elkészített falatkák. De tartalmazhat zöldségeket, tojást, főtt tenger gyümölcseit. Gyakori összetevője a tengeri alga is.

Biztonság szempontjából nyugodtan fogyaszthatnak olyan sushit a gyerekek, amelyben zöldség vagy tojás van. Ugyanakkor korlátozott mennyiségben ehetnek halat tartalmazó sushit, itt figyelni kell arra, hogy teljesen átsült legyen és alacsony legyen a higanytartalma.

sushit eszik kisfiú

Kép: Getty Images

„A sushi egészséges választás lehet a kisgyermekek számára, amennyiben megfelelően és az életkornak megfelelő összetevőkből készítik el” – mondta Dr. Leah Alexander, gyermekorvos a verywellfamily.com-nak. Hozzátette, hogy a nyers tenger gyümölcseit is kerüljük kisgyerekek esetében, valamint a kard-és tonhalat.

Ha azonban alacsony higanytartalmú és jól átsütött halat tartalmaz a sushi, akkor számos előnye van: gazdag omega-3-ban, fehérjében, B6-vitaminban és jódban. Az is eléggé jellemző lehet, hogy az uborkát, sárgarépát vagy a tengeri algát sushiként igen, magában azonban nem eszi meg a gyerek.

Figyeljünk arra is, hogy a falatkákkal ne hagyjuk egyedül a gyereket, a fulladásveszély miatt. Az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) ajánlása szerint:

  • 1-3 éves korig hetente 56 grammnál
  • 4-7 éves korig hetente 113 grammnál
  • 8-10 éves korig hetente 170 grammnál ne egyen több sushit a gyerek.