Kisgyerek

Ennyi idősen kezdenek mászni a babák

Fontos mérföldkő a mászás a mozgásfejlődésben, összetett mozgásforma, ezért nem is az első nagymozgások egyike.
2024. Március 16.
mászás
Kép: Getty Images

A nagymozgások egymásra épülnek, meghatározott sorrendben követik egymást és optimális esetben egy sem marad ki vagy nem cserélődik fel. A mászás megkezdése, csakúgy, mint az összes mozgásnál nagy egyéni eltéréseket mutat: valamikor 6 és 10 hónapos kor között jelenik meg. Az is teljesen egyéni, hogy ebből mikor lesz felállás, majd járás, lehetséges, hogy gyermekünk hónapokig „csak” mászik, de az is lehet, hogy viszonylag hamar megpróbálja állásba húzni magát.

A mászás összetett mozgásforma: négypontos alátámasztással halad előre egyik helyről a másikra a baba. Nem a semmiből érkezik ez a mozgásforma sem, megelőzik olyan mozgásformák, amelyekre épül a mászás, például izomerő, koordináció szempontjából nagyon fontos az, amit a baba a kúszás során tanul meg.mielőtt mászni kezd a baba rengeteget gyakorol: meg kell erősödnie az izomzatának, az ízületeknek, fejlődnie kell az egyensúlyérzékének.

Mászás közben a baba testének összes izma dolgozik, a testsúlya eloszlik a négy végtagon. Az egyensúlyérzéke folyamatosan próbára van téve. A végtagok mozgásában  egy olyan ritmikus, ellentétes kar-láb mozgás jelenik meg, amihez a két agyfélteke működésének összehangolására van szüksége.

Ha a baba egészséges és normál ütemben növekszik, akkor nincs szükség semmilyen segítségre a mászás elsajátításához. Két dolog fontos: a megfelelő méretű és biztonságos tér biztosítása számára és a mozgásfejlődése nyomon követése. Az például egyáltalán nem szerencsés, ha kimarad a mászás és a kúszásból egyből feláll a gyerek. Ilyen esetben fontos, hogy lássa szakember, aki beindítja a nem nélkülözhető mozgást.