A szakmai ajánlások szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejre van szüksége egy kisbabának. Féléves kora után megkezdődik a hozzátáplálás, ami nem jelenti azt, hogy abba kéne hagyni a szoptatást, sőt. Ajánlatos legalább egy éves korig szoptatni, még ideálisabb az lenne, ha a szoptatás nem fejeződne be a baba kétéves kora előtt. Ha a babának és anyának jó, akkor pedig még tovább is tarthat a szoptatás.
Sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy amikor a baba már szilárd táplálékot is eszik, akkor semmi szüksége az anyatejre, illetve, hogy az anyatejben ekkora már nincs semmi, ami miatt érdemes lenne folytatni a szoptatást. Mi a valóság?
Az anyatej hat hónap után is tartalmaz olyan élő sejteket és immunológiai összetevőket, amelyek csökkentik a fertőzések kialakulását és súlyosságát. Az anyatej összetétele mindig változik (még egy adott napon belül is!), és mindig a gyerek életkori igényeihez mérten változik. Egy éves kor után éppen annyi zsírtartalma van az anyatejnek, amennyire a fejlődő gyereknek szüksége van. Az anyatej hozzájárul az egészséghez azzal, hogy immunizáló hatása van, tehát minden cseppje aranyat ér. Ennek akkor még nagyobb jelentősége van, amikor a kisgyermek közösségbe kerül, ezért a hosszan tartó szoptatásnak ez az előnye is érvényesül.
Az anyatej ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, zsírt, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz, nemcsak hat hónapos korig, hanem azon túl is.
- Kapcsolódó: A hosszútávú szoptatás előnyei
Az anyatej jótékony hatással van a bél mikrobiomjára: az anyatejben található mikrobák hasznosak a fejlődő baktériumflóra számára.
Mivel a szoptatás nem egyenlő pusztán az anyatejes táplálással, hanem lélektani, érzelmi szempontból is fontos, ezért ezek a hatások továbbra is érvényesülnek a baba féléves kora után is.
De nem csupán a baba, hanem az anya is profitál abból, ha minél tovább szoptat. Kutatások bizonyítják, hogy a hat hónapnál tovább szoptató anyák körében csökken a mellrák kialakulásának kockázata, kevésbé hajlamosak a csontritkulásra, a 2-es típusú cukorbetegségre és a petefészekrák kockázata is csökken.
(Cikk forrása: szoptatasportal.hu, nutriklub.hu, kuffer.hu)