Vannak olyan anyagok, amelyeknek kémiai szerkezete között annyira kicsi a különbség, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük, így ha az egyikre allergiások vagyunk, akkor a másik is kiválthat ilyen reakciót. Ezt hívjuk keresztallergiának. Az egyik legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia: azaz, ha valaki allergiás a parlagfűre, annál a görögdinnye elfogyasztása is kiválthat allergiás tüneteket. Legjellemzőbb a szájviszketés, az ajak, a nyelv, a garat vizenyő, néha hasi fájdalom.
Hasonlóan gyakori a paradicsom-parlagfű keresztallergia. A pollen-étel keresztreakció a nyírfapollen allergiásoknál a leggyakoribb. Jellemző keresztallergiák még:
Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.
Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, napraforgó, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó.
Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
Földimogyoró: dió
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
A keresztallergia érdemes kivizsgálni, mert kezelhető. Pozitív allergiateszt esetében sem kell feltétlenül kell kitiltani a gyermek étrendjéből az allergiás tüneteket kiváltó ételeket, mert általában csak nyers állapotban okozzák a tüneteket, főzéssel a hatás eltűnhet.